Külföld

Finnország bejelentette: csatlakozni akarnak a NATO-hoz

rtl.hurtl.hu

2022. május 12. 9:42

Finnország 1300 kilométeres határon osztozik Oroszországgal.

A BBC cikke szerint csütörtökön Sauli Niinisto finn elnök és Sanna Marin miniszterelnök közös nyilatkozatukban úgy fogalmaztak: „Finnországnak kérelmet kell benyújtania a NATO-katonai szövetséghez való csatlakozásra.” 

Niisto és Marin szerint Finnországnak haladéktalanul kérvényeznie kell a NATO-tagságot.

Finnország 1300 kilométeres határon osztozik Oroszországgal, a mostani döntés hátterében az Ukrajna ellen indított háború áll. A BBC napokon belül Svédország is bejelentheti csatlakozási szándékát.

A teljes nyilatkozat így szólt: „Idén tavasszal fontos megbeszélésre került sor Finnország lehetséges NATO-tagságáról. Időre volt szükség ahhoz, hogy a parlament és az egész társadalom kialakítsa álláspontját az ügyben. Időre volt szükség a nemzetközi kapcsolatokra a a NATO-val és tagországaival, valamint Svédországgal. Szerettük volna megadni a szükséges teret a vitának. Most, hogy közeleg a döntéshozatal pillanata, egységes álláspontot képviselünk, tájékoztatva a képviselőcsoportokat és a pártokat is. A NATO-tagság megerősítené Finnország biztonságát. A NATO tagjaként Finnország az egész védelmi szövetséget megerősítené. Finnországnak haladéktalanul kérvényeznie kell a NATO-tagságot. Reméljük, hogy a döntéshez még szükséges nemzeti lépéseket a következő napokban gyorsan megteszik.”

Nyitókép: Bernd von Jutrczenka /picture alliance / Getty Images

#Külföld#finnország#nato#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk