Külföld

NATO: Finnország és Svédország hivatalosan is beadta csatlakozási kérelmét

rtl.hurtl.hu

2022. május 18. 10:05

Oroszország már meg is fenyegette őket. 

Finnország és Svédország május 18-án, szerdán hivatalosan is beadta csatlakozási kérelmét a NATO-hoz. Az erről szóló levelet a két ország követei személyesen vitték el a nemzetközi védelmi szövetség brüsszeli központjába.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a követek jelenlétében tartott sajtótájékoztatón kijelentette:

Örömmel fogadom Finnország és Svédország csatlakozási kérelmét a NATO-hoz. Önök a legközelebbi partnereink, és NATO-tagságuk növelni fogja közös biztonságunkat.

A főtitkár történelmi lépésként jellemezte a kérést, hozzátéve, hogy a szövetség tagjai fognak dönteni a következő lépésekről. Ha a szövetség elfogadja kérésüket, az a NATO legnagyobb bővülése lenne az elmúlt két évtizedben.

Miután a két skandináv ország NATO-csatlakozása valós lehetőségként merült fel, Oroszország azonnal fenyegetőzni kezdett. A csatlakozásról szóló finn döntésre reagálva Putyin szóvivője, Dmitrij Peszkov közölte: a NATO bővítése nem járul hozzá az eurázsiai biztonsághoz, Finnország csatlakozása a szövetséghez pedig fenyegetést jelent Oroszország számára.


A volt orosz elnök pedig arról beszélt, hogy Oroszország nukleáris fegyvereket telepítene a Balti-tenger térségébe, ha Svédország és Finnország feladja semlegességét és tényleg csatlakozik a NATO-hoz.


Nyitókép:action press-Pool/Getty Images

#Külföld#nato#finnország#svédország#csatlakozás#oroszország

Címlapról ajánljuk