Külföld

Leszállították Spanyolországba az első majomhimlőoltásokat

rtl.hurtl.hu

2022. június 28. 16:41

Az Európai Bizottság összesen 109 ezer dózist rendelt.

Elkezdték leszállítani az Európai Bizottság (EB) által megrendelt majomhimlő-vakcinákat – írta a Portfolio a Bizottság honlapja alapján.

Az első 5300 dózis most érkezett meg Spanyolországba, az EB összesen 109 ezer dózist rendelt. Az EU fertőzöttség szerint priorizálja a leginkább érintett országokat, és ennek alapján szállítja le a vakcinákat tagállamoknak.

Közben az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) arra emlékeztetett, hogy 

az Imvanex 2013. július 31-én kapott az Európai Unió egész területére érvényes forgalomba hozatali engedélyt felnőttek himlőfertőzésének megelőzésére.

A laboratóriumi vizsgálatok eredményei arra utalnak, hogy a vakcina kiváltja a majomhimlő vírusát célzó antitestek termelését, és segíthet a betegség elleni védekezésben. Közölték: az elemzések szerint a majomhimlő vírusa és a hagyományos himlővírus közötti hasonlóság miatt a vakcina a majomhimlő potenciális ellenszere lehet. 

Az uniós gyógyszerügynökség arról is tájékoztatott, hogy az Imvanex jelenleg nagyon korlátozottan érhető el az Európai Unióban. A vakcinát Jynneos néven forgalmazzák az Egyesült Államokban, ahol az oltóanyag engedélyezett mind a majomhimlő, mind a himlő megelőzésére.

A vizsgálatok kimutatták, hogy az Imvanex hatékonyan indítja el az antitest-termelést olyan szinten, amely várhatóan védelmet nyújt a himlővel, valamint a majomhimlővel szemben is – közölték.

A vakcina leggyakoribb mellékhatásai 

  • a fejfájás, 
  • hányinger, 
  • izomfájdalom, 
  • fáradtság 
  • és az injekció helyén fellépő reakciók között a fájdalom, bőrpír, duzzanat, bőrkeményedés és viszketés.

Az Európai Bizottság június közepén kötött szerződést a Bavarian Nordic vállalattal majomhimlő ellen is alkalmazható vakcinájának szállításáról. A megállapodás június végétől elérhetővé teszi az oltóanyagokat valamennyi uniós tagállam, valamint Norvégia és Izland számára.

Nyitókép: Pablo Blazquez Dominguez / Getty Images

#Külföld#vírus#vakcina#majomhimlő

Címlapról ajánljuk