Külföld

Hivatalosan is csődhelyzetbe került Oroszország

rtl.hurtl.hu

2022. június 28. 11:04

A Moody's mondta ki.

A Moody's hitelminősítő kijelentette, hogy Oroszország elmulasztotta teljesíteni egy államkötvényének hozamfizetését, ez pedig csődhelyzetetet jelent

A hitelminősítő további csődeseményekre számít, ahogy további kifizetések válnak esedékessé – írja a hvg.hu.

Technikailag hétfőn már beállt az ország fizetésképtelensége, miután nem teljesítette a kifizetéseket, ám a csődhelyzet kimondása a hitelminősítő ügynökségek feladata.

A csőd kinyilvánításának másik útja, hogy a kötvénytulajdonosok legalább 25 százaléka jelezze: nem jutott pénzéhez. Ezt követően a teljes külföldi orosz államadósság csődben lévőnek minősülne, a hitelezők pedig nemzetközi bírósághoz fordulhatnának, hogy kényszerítse ki a kifizetéseket. Ez egyelőre nem történt meg – emlékeztet a hvg.hu.

Az orosz kormány tagadja, hogy csődhelyzet állt volna elő. Államok akkor szoktak csődbe menni, ha nem képesek, vagy nem akarják fizetni valamilyen lejáró tartozásukat. Az orosz kormány szerint ők akarnak és tudnak fizetni – ám a szankciók miatt a tranzakciók nem tudnak teljesülni. Vagyis Oroszországot külső tényezők, szankciók nemfizetésbe kényszerítik, miközben tudna és akarna fizetni, ami példátlan a történelemben.

Nyitókép: Contributor / Getty Images

#Külföld#moody's#hitel#oroszország#csőd#csődhelyzet#fizetésképtelenség

Címlapról ajánljuk