Külföld

Egy kilencfős ukrán család az Egyesült Királyságba menekült a háború elől, de most ki akarják tenni őket az új otthonukból

rtl.hurtl.hu

2022. június 28. 13:52

A Homes for Ukraine programban vesznek részt, ám a vendéglátójuk úgy döntött, szeretne véget vetni a megállapodásnak. 

Kilakoltatják azt a kilencfős ukrán családot új otthonukból, amelyik a háború sújtotta Ukrajnából menekült el egy biztonságosabb életért Nagy-Britanniába – írja a Sun

Maxim és Olga Hyryk májusban érkezett Kijevből az Egyesült Királyságba: mindkettőjük édesanyja, és természetesen mind az öt gyerekük velük tartott. Akkor indultak el, amikor az oroszok bombázni kezdték Kijevet. Szinte semmit nem vittek magukkal, csak a ruháikat, és annyi holmit, amennyit bele tudtak zsúfolni a hátizsákjaikba. 

„A gyerekek nem tudták, mi történik, de nagyon ijesztő út volt: kilenc napba telt, amíg eljutottunk Lengyelországba, mivel a kijárási tilalom alatt nem vezethettünk” – mondta az apa a lapnak. 

A család másfél hónapja él egy két hálószobás lakásban Farehamben, azonban a ház tulajdonosai nemrég az ügyvédjükön keresztül küldtek egy felmondólevelet, és felszólították őket, hogy távozzanak. 

Az angolul folyékonyan beszélő projektmenedzser apa elmondta: szeretik az országot, és szeretnék, ha otthonra lelhetnének benne. „Mindenki olyan hihetetlenül barátságos volt már a kezdetektől fogva, úgy éreztük, hogy nagyon szívesen látnak itt minket. Anglia tele van jó emberekkel, és mindenki, akivel találkoztunk, vagy aki segített nekünk, amióta itt vagyunk, nagyon kedves volt.”

A Homes for Ukraine programban magánszemélyek és háztartások vállalhatják, hogy segítenek az Ukrajnából menekülőknek: legalább hat hónapig kell biztosítaniuk a menekültek lakhatását, de ezen az időszakon túl is támogathatják őket. 

Ha a keret lejár, a vendégeket kéthónapos felmondási idővel kell értesíteni, ha azonban a vendéglátó idő előtt meg akarja szüntetni a megállapodást, akkor tanácsos a lehető leghamarabb értesíteni a helyi tanácsot. 

Maxim elmondása szerint június 1-jén a Hampshire megyei tanács közölte vele, hogy neki és családjának ki kell költöznie. Ugyanezen a napon kikapcsolták az internet-hozzáférésüket, június 15-én pedig Maxim ügyvédi felszólítást kapott, amelyben az állt, hogy július 15-ig el kell hagyniuk a házat.

Maxim elmondta: nem tudják, miért kell elmenniük, mert nem adtak rá okot. „Szörnyű volt, hogy közölték velünk, hogy el kell költöznünk. Idős szüleink és kisgyermekeink vannak, akik közül az egyik autista. Azok után, amin keresztülmentünk, csak egy kis normalitásra és stabilitásra vágytunk. A főbérlő eleinte nagyon segítőkész volt, jól mentek a dolgok, így arra gondoltunk, hogy megvetjük a lábunkat, és letelepedünk a környéken.”

A házaspár most adományokat gyűjt, hogy új szállást találjanak. 

Maxim hozzátette: nem találnak albérletet, mert a legtöbb helyen nem fogadnak be kilenc embert. A Hampshire megyei tanács szóvivője a Sunnak azt mondta: a program iránymutatása szerint a támogatóknak legalább hat hónapra kell szállást biztosítaniuk, és bár úgy tűnik, hogy a legtöbb megállapodás jól működik, időnként előfordul, hogy a vendéglátók vagy a vendégek véget kívánnak vetni az együttműködésnek. 

Hozzátették: a megyei tanács és a helyi lakásügyi hatóság tisztában van az esettel, és együttműködnek a család támogatásának biztosítása érdekében. 

Nyitókép: Getty Images / Motortion

#Külföld#ukrajna#ukrán család#menekültek#egyesült királyság#nagy-britannia

Címlapról ajánljuk