Külföld

Sikított a fájdalomtól az agyműtéten átesett édesanya, miután a határőrök darabjaira szedték az őt szállító mentőt

rtl.hurtl.hu

2022. június 28. 17:23

A spanyolországi beavatkozásról hazautazó Rachel Pighillst és férjét, Guyt érthetetlen módon átkutatták az Egyesült Királyság határőrségének tisztviselői, miután nemzetközi kábítószer-csempészettel vádolták meg őket.

Traumatikus tapasztalatokat szerzett a határőrséggel az a 36 éves édesanya, aki egy súlyos műtét után próbált haza utazni az Egyesült Királyságba. A Daily Mail cikke szerint a nő még lábadozott egy négy héttel korábban végzett, rendkívül súlyos beavatkozás után, amikor az egyenruhások átkutatták az őt szállító mentőt. 

A Rachel néven említett nőt 2018 augusztusában érte baleset, egy mennyezeti ventilátor a feje hátsó részére esett, első két nyaki csigolyáját súlyosan megsértve. Rachel és férje csaknem négy évet szántak arra, hogy összegyűjtsenek 215 ezer fontot, átszámítva nagyjából 100 millió forintot az életmentő és egyben úttörő beavatkozásra, amely fordulatot jelentett állapotában. A műtéthez végül kölcsönt kellett igénybe venniük: egy magánszemély adott nekik 130 ezer fontot.

Darabokra szedték az életmentő agyműtéten átesett anyuka mentőautóját – kábítószer-csempészettel vádolják

Repülővel azonban túl kockázatos lett volna az út Barcelonába, ezért Rachel férje csaknem 1700 kilométert vezetett, mindössze 40 km/h sebességgel. Az asszonyt május 20-án műtötték meg, a beavatkozás tizenhárom és fél órán át tartott. Az orvosok fémrudakat helyeztek gerincébe, amivel helyreállították a koponyája és az agytörzse helyzetét. A műtét sikeres volt, és csaknem négy hét kórházi lábadozás után a házaspár június 17-én visszaindult az Egyesült Királyságba. 

A Santanderből Plymouthba vezető 20 órás éjszakai kompozás után azonban a határőrség tisztviselői megállították autójukat, kábítószer-csempészet gyanúja miatt. 

Nem hittem el. Megvolt az összes dokumentáció, de nem érdekelte őket. Egyikük nagyon durva volt, és nagyon csalódottnak tűnt, amikor nem találtak semmit. Bizarr módon sem a drogkereső kutya, sem a tisztviselők nem találták meg azt a nagy zsák ópiumot és fájdalomcsillapítót, amit a klinika adott nekem.

Rachel férje próbálta vigasztalni fájdalmaival küzdő feleségét, miközben úgy bántak velük, mint a bűnözőkkel. A határőrök darabokra szedték a mentőautót, így három és fél órán keresztül ott tartották őket a határon.

Darabokra szedték az életmentő agyműtéten átesett anyuka mentőautóját – kábítószer-csempészettel vádolják

Rachelt megkérték, hogy szálljon le a hordágyról, de ezt férje nem hagyta, ami gyanússá vált a határőröknek. Sajnos a házaspár ellenállása eredménytelen volt:

Köteleztek minket, hogy leszállítsuk Rachelt a mentőautóról. Szegény végig sikoltozott a fájdalomtól. A stressz borzalmas hatással volt a légzésére és az oxigénszintjére.

Darabokra szedték az életmentő agyműtéten átesett anyuka mentőautóját – kábítószer-csempészettel vádolják

Amint sikerült lesegíteni Rachelt a járműről, felültették. Ekkor a határőrök észrevették az öltéseket és kötözéseket a nő hátán. Habár ezután megváltozott a hangulat, egyikük sem kért bocsánatot a történtekért.

Ez volt a legtraumatikusabb élmény, amit valaha átéltem. Brit állampolgárok vagyunk, egész életünkben megdolgoztunk a pénzünkért. Ez szégyen.

Rachel később így nyilatkozott állapotáról: „Ennek a műtétnek a gyógyulási ideje minimum 12 hónap. Minden nap gyógytornát fogok végezni, hogy visszanyerjem az erőmet. Az egyetlen célom az, hogy elvigyem a kutyákat sétálni a családommal.”

Nyitóképünk illusztráció. – Fotó: Getty Images

 

Címlapról ajánljuk