Külföld

Hogyan raknak teherautóra egy tankot az ukránok? Videón a kreatív megoldás

rtl.hurtl.hu

2022. június 21. 15:51

Semmi sem lehetetlen.

Az orosz-ukrán háború fontos szereplői a hatalmas súlyú és erejű tankok, ám tekintélyt parancsoló méreteik ellenére ezek rendkívül kiszolgáltatott járművek. Nagyon gyorsan fogyasztják az üzemanyagot, elakadhatnak sárban és bizonyos terepakadályok között, ráadásul sokszor meg is hibásodnak.

Emiatt a hadseregek általában nem „lábon” szállítják a frontra a tankjaikat, azaz nem saját lánctalpaikon gurulnak például a vasútállomástól a harcmezőig, hanem nagy utat tesznek meg erre a célra kialakított teherautókon.

Továbbá a sérült vagy hibás tankokat szintén ezekkel szállítják a javítóműhelyekbe.

De a háborúban arra is sok példa akadt, hogy az oroszok egyszerűen az út szélén vagy a mező közepén hagyták működőképes tankjaikat, mert elfogyott belőlük az üzemanyag. Ezeket pedig az ukránok egyszerűen elvontatták és felhasználták saját céljaikra.

De hogyan lehet egy 38 tonnás T-64-es tankot teherautóra rakni, ami saját erejéből nem képes felmenni a platóra?. Nos, a megoldás banális: két másik T-64-es tankkal, két oldalról húzva lehet felvontatni a platóra, mert csak ezek a járművek rendelkeznek akkora teljesítménnyel, hogy erre képesek legyenek. Ezt a folyamatot csodálhatjuk meg zenei aláfestéssel:


Nyitókép: Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#tank#teherautó

Címlapról ajánljuk