Külföld

40 évvel szülei rejtélyes halála után megtalálták az eltűnt kisbabát

Ignácz PéterIgnácz Péter

2022. június 19. 19:11

A Baby Holly néven ismertté vált amerikai nő fiatal szüleinek holttestét 1981-ben találták meg egy texasi erdőben. Alig egyéves kislányuknak azonban nyoma veszett, és senki sem tudta, hogy mi lett vele. Most végre megtalálták, de továbbra sem tudni, köze volt-e szülei brutális meggyilkolásához egy furcsa szektának.

Egy német juhász egy oszlásban lévő emberi karral a szájában tért vissza gazdáihoz az erdőből, a texasi Houston északi határának közelében, 1981. január 6-án. A helyi rendőrség börtönben ülő elítéltek segítségével kezdte átkutatni az erdőt, és egy héttel később rá is bukkantak két ember maradványaira a magánterületen lévő erdő egyik rejtett útjának közelében.

Egy kamaszlányt találtak, akit megfojtottak, és egy nála pár évvel idősebbnek tűnő fiatalembert, akit megkötözve és a száját betömve vertek agyon. A holttestek állapota alapján a hatóságok úgy ítélték meg, hogy akkor már több hete halottak lehettek.

Bár az arcuk felismerhető volt, a hatóságok akkor nem tudták őket azonosítani, és szinte semmilyen nyom nem volt, amin elindulhattak volna. A két holttestet ismeretlen halottként temették el – egymás mellé, mert bár nem lehetett tudni, hogy kik ők, a hatóságok számára egyértelműnek tűnt, hogy egy pár holttestét találták meg.

A gyilkossági ügyet soha nem oldották meg, és a pár egyike lett annak a több mint háromszáz azonosítatlan holttestnek, amit a texasi Harris megyében találtak. 

40 év

A texasi hatóságok harminc évvel később, 2011-ben az amerikai igazságügyi minisztériumtól kapott támogatást felhasználva exhumálták a két holttestet, remélve, hogy DNS-mintáik alapján azonosítani tudják őket. Akkor azonban nem jártak sikerrel. A hatósági DNS-adatbázisokban ugyanis nem találtak egyezést.

Már azt lehetett hinni, hogy sosem derül ki, hogy kik voltak, amikor egy genetikai családfakutatással foglalkozó kaliforniai cég egyik munkatársa, Misty Gillis jelentkezett a texasi hatóságoknál, hogy megvizsgálná a két holttest DNS-mintáit, hátha megtalálja „az együtt meghalt szerelmespár” rokonait. Gillis egy másik szakértővel, a New York államban élő Allison Peacockkal együtt kereskedelmi DNS-adatbázisok segítségével kezdett el kutatni a lány és a fiú rokonai után.

Mindössze pár hét kellett ahhoz, hogy azonosítsák őket. Először a fiút sikerült, akinek DNS-mintáit Kentucky államban élő távoli rokonaihoz kötötték, majd abból kiindulva nemsokára már egy Floridában élő nőt hívhattak fel azzal, hogy megtalálták eltűnt testvérét.

Debbie Brooks első gondolata az volt, hogy biztos valamiféle csalásféleség lesz, amikor férje azzal hívta fel a munkahelyén, hogy két családfakutató keresi, és az ügy sürgős. Gillis és Peacock hívta, azzal a kérdéssel, hogy van-e egy régóta eltűnt rokona, amire a nő közölte, hogy igen, a testvére, Harold Dean Clouse, akinek negyven éve veszett nyoma. Gillis erre közölte:

Úgy hisszük, hogy megtaláltuk. Megölték. A testét 1981-ben találták meg.

Majd elmondták neki, hogy testvére mellett egy fiatal nő holttestét is megtalálták, akit még nem tudtak azonosítani, amire Brooks azonnal közölte, hogy testvérének volt egy felesége, akit Tinának hívtak, és így sikerült végül Tina Gail Linn Clouse-t azonosítani a női holttestben.

A pár azonosítása azonban felvetett egy újabb kérdést, amit Brooks azonnal fel is tett Gilliséknek:

Hol van a kisbaba?

A halálakor 22 éves Haroldnak és 18 éves Tinának ugyanis volt egy még éppen csak járni tanuló, nem egészen egyéves kislánya. Az ő holttestét viszont nem találták meg szülei közelében, és senki sem tudta, hogy mi történhetett vele.

Újabb és újabb rejtélyek

A floridai Lake Smyrna városában élő Harold Dean Clouse 17 éves volt, amikor először találkozott az akkor még csak 15 éves Tinával. A két kamasz szinte azonnal egymásba szeretett, 1979 nyarán már össze is házasodtak, és 1980. január 24-én meg is született kislányuk, Holly. 

40 évvel szülei megölése után találták meg az eltűnt kisbabát
Tina és Harold. Fotó: Clouse családi fénykép

A pár a gyerekük megszületése után jelentette be, hogy Texasba költöznek. Az asztalosként dolgozó Haroldot ugyanis főnöke biztos, jól fizető munka lehetőségével csábította az akkor építkezési lázban égő Dallas közelébe.

A fiatal házaspár kölcsönkérte édesanyja autóját, és 1980 nyarán a Dallas mellett található Lewisville városába költözött. Pár hetente levelet küldtek a családjaiknak, köztük egy karácsonyi üdvözlőlapot 1980 decemberében, fotókkal Hollyról, aki már akkora lett, hogy elkezdte állásba felhúzni magát. Majd soha többé nem jelentkeztek.

A párról már hónapok óta nem lehetett tudni semmit, amikor egy férfi azzal hívta fel Harold családját, hogy nála van Kaliforniában a férfi autója, és némi pénzért cserébe visszaviszi hozzájuk. Harold édesanyja, Donna Casasanta belement, hogy fizet, de szólt a helyi rendőrségnek is. A híres daytonai autóversenypálya parkolójában megszervezett találkozón három nő jelent meg az autóval.

Mindhárman fehér, vallási öltözéknek tűnő köpenyt viseltek, és egyikük, aki Susan nővérként mutatkozott be, közölte, hogy a pár csatlakozott egy vallási csoporthoz, és megszakították a kapcsolatot a családjaikkal. A rendőrség Casasanta elmondása szerint nem tett semmit: úgy értékelték, hogy a pár „önként tűnt el”.

Rokonainak elmondása szerint Harold kamaszkorában aktívan érdeklődött az 1970-es években elterjedt kis keresztény vallási csoportok iránt, és egyszer egy rövid időre csatalakozott is egy szektához. Azonban miután megismerkedett feleségével, ez megváltozott, és rokonaik nem hitték el, hogy valóban csatlakoztak volna a Jézus-hívő vallási közösségek egyikéhez. Tina és Harold családja a következő évtizedekben különböző, eltűnt személyek keresésével foglalkozó szervezetek segítségével próbálta megtalálni őket, de nem jártak sikerrel.

Holttesteik azonosítása után már az lett számukra a legfontosabb, hogy megtudják, mi történt a kis Hollyval. Velük együtt őt is megölték, csak holttestét nem találták meg a hatóságok? Esetleg valaki azért ölte meg a szüleit, hogy őt elrabolja? Donna Casasanta a USA Today című lapnak elmondta:

Soha nem felejtem el a fiam és az ő Tináját, évekig éltem fájdalomban, azon gondolkodva, hol lehetnek. Most azonban csak azért imádkozom, hogy Isten engedje, hogy egy nap találkozhassak az unokámmal.

A nő imái végül sokkal hamarabb meghallgatásra kerültek, mint amire ő és a pár rokonai számítottak. Bár szakértők akkor arra figyelmeztettek, hogy a hatóságoknak nem lesz könnyű megtalálni a felnőtt Hollyt, mégis előkerítették, alig nyolc hónappal azután, hogy azonosították holttesteket, és kiderült, hogy egy eltűnt gyereket is keresni kell.

A most 42 éves nőt egy véletlen folytán éppen édesapja születésnapján kereste fel munkahelyén a texasi ügyészség és a lewisville-i rendőrség egyik nyomozója, hogy tudassák vele, megtalálták valódi szüleit. 

Pár órával később már videóbeszélgetésben is volt nagyszüleivel és tucatnyi rokonával.

40 évvel szülei megölése után találták meg az eltűnt kisbabát
Holly, a szüleit és őt csecsemőként ábrázoló fényképoel. Fotó:Texas AG

Rejtélyes mezítlábas szektatagok

A texasi ügyészség egyelőre a még folyamatban lévő nyomozásra hivatkozva csak keveset árult el arról, hogy pontosan mi is történt Hollyval a szülei halála után. Brent Webster, a texasi ügyészség lezáratlan ügyekkel és eltűnt személyekkel foglalkozó, újonnan létrehozott osztályának vezetője egy sajtótájékoztatón elmondta: Hollyt egy Arizona államban található templomban adta le két nő, akiket úgy jellemzett, hogy egy „nomád vallási csoport” tagjai voltak.

Webster közlése szerint a két nő fehér köpenyt viselt, és mezítláb voltak, valamint elmondták, hogy csoportjuk tagjai vegetáriánusok, a férfiak és a nők külön élnek, és nem hordanak állatbőrből készült ruhákat – mondta el Webster. Az ügyész információi szerint a csoport feltehetően Arizona, Kalifornia és Texas államokban vándorolt, tagjait az 1980-as évek elején az arizonai Yumában látták ételért koldulni.

Az ügyészség nem közölte, hogy Arizonán belül hol található a templom, ahol a kis Hollyt leadták, és azt sem, hogy utána pontosan mi is történt vele. Csak annyit tudni, hogy örökbe fogadta egy család, akik az ügyészség közlése szerint nem gyanúsítottak az ügyben. A most 42 éves nőt a Texas Observer című lap cikke szerint az után találták meg, hogy több államban is megengedték a nyomozóknak, hogy beletekinthessenek az örökbefogadási iratokba és a születési bizonyítványokba.

Hollyról egyelőre nem sok információt tudott meg az amerikai sajtó. Annyit lehet róla tudni, hogy Oklahoma államban él, több mint húsz éve házas, öt gyermeke született, valamint van már két csecsemőkorú unokája is.  

A hatóságok most azon dolgoznak, hogy kiderüljön, ki és miért ölte meg Holly fiatal szüleit.

Nyitókép: Clouse családi fénykép

#Külföld#baby holly#eltűnt csecsemő#eltűnt ember#texas#florida#egyesült államok#ma#rejtély

Címlapról ajánljuk