Külföld

Fel kell készíteni a brit hadsereget, hogy az oroszok ellen harcoljon – mondja az új vezérkari főnök

rtl.hurtl.hu

2022. június 19. 19:21

Patrick Sanders szerint a második világháború után először újra képesnek kell lenniük egy szárazföldi háború megvívására.

Patrick Sanders, a brit hadsereg júniusban kinevezett új vezérkari főnöke szokatlan és nem túl bizalomgerjesztő nyilatkozatot tett az iNews-nak, amit a hvg.hu vett észre.

Sanders szerint az ő generációjukra vár, hogy felkészítsék a brit hadsereget arra, hogy újra az európai kontinensen harcoljon.

Nagy-Britannia szárazföldi hadereje utoljára a második világháborúban vett részt Európában közvetlen szárazföldi harcokban a náci Németország és a fasiszta Olaszország ellen. Ezen felül csak Jugoszlávia 1999-es légibombázásában vett részt a koszovói háború idején.

Most égető szükség van egy olyan hadsereg összekovácsolására, amely képes a szövetségeseink oldalán harcolni és csatában legyőzni Oroszországot. Én vagyok az első vezérkari főnök 1941 óta, aki egy kontinentális hatalommal folytatott európai szárazföldi háború árnyékában veszi át a hadsereg parancsnokságát. Ukrajna Oroszország általi megszállása megerősíti az alapvető célunkat, az Egyesült Királyság védelmét azáltal, hogy készen állunk a szárazföldi háborúk megvívására és megnyerésére

– fogalmazott a brit vezérkari főnök.

Sanders szavai némileg ellenmondanak annak, hogy Boris Johnson brit miniszterelnök korábban kifejezetten elutasította, hogy brit katonákat küldjenek Ukrajna megsegítésére. Johnson viszont kiemelte ezen a hétvégén, hogy országának hosszú távon kell támogatnia az ukránokat.

Nyitókép: Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#nagy-britannia

Címlapról ajánljuk