Külföld

Putyin: A Nyugat „őrült és értelmetlen” szankcióival sem tudta megtörni Oroszországot

rtl.hurtl.hu

2022. június 17. 15:41

Beszédet tart az orosz elnök egy szentpétervári fórumon. Szerinte az oroszellenes gazdasági villámháborúnak nincs esélye, az EU többet veszít a szankciókon, mint az oroszok.

(Cikkünk folyamatosan frissül.)

Kibertámadásra hivatkozva késve kezdődött pénteken Vlagyimir Putyin orosz elnöki beszéde a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon – írta a BBC. Dmitrij Peszkov szóvivő közölte, hogy a kibertámadás csütörtökön kezdődött, és a fórum akkreditációs és beléptetési rendszerét tette működésképtelenné.

Putyin végül 15 órakor kezdte meg beszédét, amelyben azzal nyitott: az Egyesült Államok úgy tesz, mintha nem venné észre, hogy vannak más erős hatalmi központok is a világban rajta kívül. Szerinte a Nyugat nemzetei még mindig gyarmatként kezelnek más államokat.

Az orosz elnök úgy véli, a Nyugat által Oroszország ukrajnai inváziója után bevezetett szankciók őrültek és értelmetlenek, de ennek ellenére nem sikerült megtörniük Moszkvát.

Az Oroszország elleni gazdasági villámháborúnak kezdettől fogva nem volt esélye a sikerre. A szankciók inkább azoknak ártanak, akik kivetették őket

– fogalmazott Putyin.

Szerinte az Európai Unió több mint 400 milliárd dollárt veszíthet az Oroszországgal szembeni szankciók miatt. Hozzátette, az EU elvesztette politikai szuverenitását az ukrajnai háborúra adott válaszlépésével. Ráadásul a tagállamokban nő az infláció és az egyenlőtlenségek csak növekedni fognak. Így pedig az európai emberek érdekei szorultak háttérbe.

A háború által kiváltott globális élelmiszerválság kapcsán az elnök kijelentette, hogy Oroszország képes jelentősen növelni gabona- és műtrágyaexportját. Szerinte csak a gabonaexport mintegy 50 millió tonnára emelkedhet.

Putyin ezután az ukrajnai háborúra tért át. Elismételte a korábban is emlegetett toposzait: szerinte Oroszországra rákényszerítették a „különleges katonai műveletnek” nevezett háború megindítását. Az elnök szerint a cél a kelet-ukrajnai Donbasz lakosságának megvédése volt, mert népirtás fenyegette őket. Ezt az állítását egyébként se korábban, se most nem támasztotta alá bizonyítékokkal.

Putyin hozzátette, bár a Nyugat továbbra is fegyverekkel pumpálja Ukrajnát, de a művelet ennek ellenére is el fogja érni a célját.

A gazdasági kérdésekre visszatérve az elnök kijelentette, Oroszország nyitott gazdaságként fog fejlődni, és soha nem fog az elszigetelődés útjára lépni, a Nyugat példátlan szankciói ellenére. Oroszország továbbra is üzletelni fog a nyugati vállalatokkal, és reméli, hogy a gázexport új útvonalakon keresztül növekedni fog. Bővíteni fogják a gazdasági együttműködést azokkal, akik ezt akarják.

Putyin ezután arra kérte az orosz cégeket, hogy folytassák tevékenységüket Oroszországban, és inkább odahaza fektessék be tőkéjüket. Szerinte ugyanis az oroszok pénze a legbiztonságosabb helyen éppen Oroszországban van. Azok ugyanis, akik külföldön tartották a pénzüket (utalva itt az orosz oligarchák lefoglalt vagyonára Nyugat-Európában és a világban), nagyon sok pénzt veszítettek.

Az elnök optimistán zárta beszédét, szerinte Oroszország erős, szuverén nemzetként él tovább a jövőben, ami ki fogja használni a jelenkor „kolosszális lehetőségeit”. Putyin szerint az új világrendet ilyen erős, szuverén nemzetek fogják meghatározni, a többiek viszont puszta gyarmatok maradnak.

Nyitókép: Vlagyimir Putyin / Getty Images

#Külföld#vlagyimir putyin#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk