külföld

A magyar biztos miatt egyelőre nem kap EU-s pénzeket Palesztina

Dévai LászlóDévai László

2022. június 16. 9:28

 Magyarországon kívül minden tagállam megszavazta Palesztina támogatását.

Ursula von der Leyen, kedden Rámalláhban a palesztin miniszterelnök mellett szerette volna bejelenteni, hogy az Európai Unió hamarosan megszünteti a palesztinoknak nyújtandó támogatások blokkolását.

Már minden nehézség elhárult, és világos döntés született arról, hogy sor kerül a kifizetésre

– mondta az Európai Bizottság elnöke.

A bizottság hétfőn döntött arról, hogy folytatódhat Palesztina támogatása, csakhogy Várhelyi Olivér, a szomszédságpolitikáért és a bővítésért felelős biztos a döntés napján bejelentette, hogy az EB továbbra is vizsgálja az ügyet. 

A magyar biztos kiemelte: továbbra sem tűrik meg antiszemitizmust és a gyűlöletkeltést. 

A palesztinok támogatását egyébként minden tagállam megszavazta, kivéve Magyarországot. A 444.hu emlékeztet, hogy Várhelyi már tavaly is blokkolta a támogatásokat, mert szerinte változtatni kell néhány tankönyvön, ami ellen korábban izraeli szervezetek emeltek kifogást. Várhelyi ezúttal is ezeket az ügyeket vizsgálná újra. A bizottság elnökségének közleménye emlékezteti a magyar biztost, hogy már létezik egy olyan tanulmány, ami kivizsgálta az aggályos pontokat.

Arra ösztönözzük, hogy egy újabb finanszírozása helyett a pénzt inkább a palesztinai humanitárius szükségletekre fordítsa

– zárul az elnökség közleménye.

Nyitókép: Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős tagja felszólal az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2022. március 8-án. Julien Warnand / EPA / MTI

#külföld#palesztina#várhelyi olivér#európai bizottság

Címlapról ajánljuk