Külföld

Alsó-Ausztriában is megjelent a majomhimlő

rtl.hurtl.hu

2022. június 13. 14:40

Két új fertőzöttet igazoltak Ausztriában.

Hétfőn újabb két majomhimlővel fertőzött személyt azonosítottak Ausztriában, az országban a mostani esetekkel együtt négy embernél mutatták ki a betegség jelenlétét, számolt be a Kronen Zeitung

A lap szerint egyre nő az Afrikán kívül regisztrált fertőzöttek száma, a WHO szombati közleménye alapján május óta több mint 1200 esetről tudnak. Németországban már több tucat eset ismert. 

Az egyik érintett, osztrák férfiról annyit lehet tudni, hogy 36 éves és a St. Pölteni járásban él. Az egészségügyi hatóságok szerint a férfi nyaralás közben kaphatta el a vírust. 

Ő az első azonosított beteg Alsó-Ausztriában. 

A másik, 35 éves bécsi férfit már május végén majomhimlő gyanújával vették fel egy helyi kórházba. A férfi tipikus tüneteket mutatott, például enyhe láza volt és gennyes pattanások jelentkeztek az arcán. A vizsgálatok megerősítették, hogy az új vírusról van szó.

Magyarországon két esetet találtak

Az Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) múlt hét pénteken közölte, hogy újabb majomhimlős fertőzötteket azonosítottak Magyarországon. 

Egy 35 éves, Budapesten élő és egy 24 éves Pest megyei férfinak vannak majomhimlőre utaló tüneteik. A fertőzöttek enyhe tünetekkel, otthonukban tartózkodnak, elkülönítve. Közölték: a területileg illetékes járványügyi hatóság megkezdte a járványügyi vizsgálatokat, a kontaktkutatás folyamatban van. Az NNK arra kérte a lakosságot, hogy aki majomhimlő-gyanús tüneteket észlel magán, mielőbb forduljon orvoshoz. Az első majomhimlős esetet a két hete  regisztrálták Magyarországon.

 Az országos tisztifőorvos korábban elmondta: a majomhimlő egy emberről emberre nem túl könnyen terjedő úgynevezett zoonózis-fertőzés (állatról emberre terjedő), a megbetegedéshez mindenképpen szoros kontaktus kell. Tünetei a kezdeti szakaszban rossz közérzet, fejfájás, izomfájdalom, nyirokcsomó-duzzanat, majd megjelennek a kiütések, hólyagok, jellemzően az arcon, kézfejen és tenyéren, majd az egész testen.

Nyitókép: Carlos Lujan / Europa Press / Getty Images

 

#Külföld#majomhimlő#ausztria#fertőzés

Címlapról ajánljuk