Külföld

Sorozatlövés: Észak-Korea nyolc rakétát lőtt ki, és atomrobbantásra készül

rtl.hurtl.hu

2022. június 5. 8:18

Phenjan belehúzott, idén ez már a 18. rakétakilövési kísérletük volt. Egy atombomba felrobbantása lehet a következő lépés. 

Nyolc rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki vasárnap Észak-Korea – közölte Dél-Korea és Japán. A rakétákat helyi idő szerint reggel 9 óra után indították el, Phenjan közeléből és a kilövéssorozat majdnem 45 percen át tartott. A rakéták a tengerbe zuhantak.

Idén ez már a 18. rakétakísérlete volt a kommunista diktatúrának, ami öt év után először egy interkontinentális ballisztikus rakétát is tesztelt. Legutóbb május 25-én hajtottak végre rakétakísérletet, miközben Joe Biden amerikai elnök hazautazott a térségből.

A mostani rakétakilövések egy nappal azután történtek, hogy az Egyesült Államok és Dél-Korea hadgyakorlatot végzett nemzetközi vizeken. A gyakorlaton öt év után először vett részt amerikai repülőgéphordozó hadihajó.

Atom

Dél-Koreai és amerikai tisztségviselők közben arra figyelmeztettek, hogy Észak-Korea újabb atombombarobbantási kísérletre készülhet. Phenjan utoljára 2017 szeptemberében hajtott végre atombombarobbantást, amikor egy olyan termonukleáris szerkezetet teszteltek, amit az észak-koreai vezetés állítása szerint interkontinentális rakétával is célba lehet juttatni.

Nyitókép: A Covid-járvány elleni védekezésre felszólító plakát Phenjanban. Fotó:  Kyodo News via Getty Images

 

#Külföld#észak-korea#rakéta#kísérlet#atombomba

Címlapról ajánljuk