Külföld

Még ma is százával állítanak ki szüzességi bizonyítványokat Romániában

rtl.hurtl.hu

2022. június 3. 16:57

Pedig már az ENSZ és az Egészségügyi Világszervezet is kérte, hogy tiltsák be ezt a „fájdalmas, megalázó és traumatizáló” vizsgálatot.

Romániában továbbra is bocsátanak ki olyan bizonyítványokat, amelyekkel a szüzességet lehet igazolni, pedig az ENSZ és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is azt kérte: azonnal tiltsák be ezt a tudománytalan vizsgálatot – írta a Dela0.ro oknyomozó portál alapján a Transtelex.

Ezeknek a dokumentumoknak egyébként semmi közük sincs a bűnügyi és az egészségügyi kontextusban elvégzett nőgyógyászati vizsgálatokhoz.

Legtöbbször ugyanis olyan szülők kérvényezik, akik meg akarnak bizonyosodni lányuk szüzességéről. 

A folyamatot a nemzetközi szervezetek „fájdalmas, megalázó és traumatizáló” beavatkozásként írják le. 

A Legfelsőbb Törvényszéki Orvostani Tanács 2022 februárjában jelentetett meg egy ajánlást, amelyben arra kérik az egészségügyi intézményeket, hagyjanak fel a gyakorlattal. A lap ugyanakkor megjegyzi, hogy a tanács vezetője, George Cristian Curcă egyben egy olyan intézmény igazgatója is, amely továbbra is kiállít ilyen dokumentumokat. 

Romániában nagyjából 400-460 szüzességi bizonyítványt bocsáthatnak ki évente, áruk 3500-4000 forintnak megfelelő lej.

A szüzességi vizsgálatot a világ több országában, például Franciaországban és Pakisztánban is betiltották a közelmúltban.

Nyitókép: Illusztráció – Fotó: Getty Images

 

#Külföld#szüzesség#szüzességi bizonyítvány#románia#ensz#who

Címlapról ajánljuk