Külföld

Az amerikai Képviselőház gyermekvédelmi törvényjavaslata a fegyvertartásról szól

rtl.hurtl.hu

2022. május 31. 17:54

19 általános iskolás gyermek halála után került napirendre.

„Gyermekvédelmi törvénynek” nevezett, a fegyvertartást szabályozó javaslatról tanácskozik csütörtökön az Egyesült Államok Képviselőházának igazságügyi bizottsága. A kérdés azután került ismét napirendre, hogy egy texasi általános iskolában 19 gyermeket ölt meg egy 18 éves fegyveres. A CBS News szerint a törvényjavaslatot már jövő héten szavazásra bocsáthatják.

A törvényjavaslat 18-ról 21 évre emelné a félautomata lőfegyverek vásárlásának alsó korhatárát, emellett betiltaná a nagy kapacitású tárak és a rugós válltámaszok birtoklását, gyártását és eladását. Előírnák azt is, hogy lakóingatlanban hogyan kell tárolni a lőfegyvereket.

Ha a demokrata többségű Képviselőházon át is megy a javaslat, a száztagú Szenátus elé kerül, ahol hatvan szavazatra lenne szükség az elfogadásához, de a CBS News szerint erősen valószínűtlen, hogy a testületen, ahol 50-50 százalék a demokrata és republikánus szavazatok aránya, átmennének a jelentős változtatások.

John Cornyn texasi republikánus szenátor ugyanakkor felvette a kapcsolatot a connecticuti demokrata Chris Murphy-vel, akinek államában egy évtizeddel korábban a Sandy Hook általános iskolai merénylet történt. A két politikus tanácskozásának célja, hogy közös nevezőt találjanak egy fegyverbiztonsági reformjavaslat beterjesztéséhez.

#Külföld#texas#iskolai lövöldözés#amerikai egyesült államok#fegyvertartás#gyermekvédelem

Címlapról ajánljuk