Külföld

Weber: Meg kell mutatni Orbánnak, hogy nem ejtheti túszul az Európai Uniót

rtl.hurtl.hu

2022. május 30. 11:50

Magyarország nélkül is keresztülvinné az olajembargót.

Manfred Weber, a CSU politikusa az orosz kőolajimport uniós tilalmáról szóló vitában a Magyarországot érintő kompromisszumok ellen emelte fel szavát a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) cikke szerint. 

Őszintén szólva belefáradtam abba, hogy amikor szankciós döntésekről van szó, az egész uniónak mindig azt kell követnie, aki a leginkább vonakodik

– mondta az Európai Parlament néppárti frakciójának kereszténydemokrata vezetője a Német Sajtóügynökségnek (dpa) a hétfői és keddi különleges EU-csúcs előtt. Úgy látja: ha Orbán Viktor magyar miniszterelnök az akadálya a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel szemben szükséges egységnek, akkor Magyarország nélkül kell kormányközi megoldásokat keresni.

„Ha nincs más lehetőség, akkor ezt az utat sem szabad kizárni” – fogalmazott Weber arra lehetőségre utalva, hogy Magyarország bevonása nélkül fogadják el az olajembargót. 

Orbán Viktornak meg kell mutatni, hogy nem ejtheti túszul az EU többi részét

– mondta a kereszténydemokrata politikus. 

A FAZ feleleveníti: az orosz olaj importtilalmának terve hetek óta vita tárgya az unióban, mivel Magyarország nem hajlandó támogatni azt. A magyar kormány érvelése szerint az ország nagymértékben függ az orosz olajszállítmányoktól, a más szállítókra való átállás pedig magas költségekkel járna. Magyarország csak akkor hajlandó beleegyezni az embargóba, ha messzemenő mentességet és pénzügyi kötelezettségvállalásokat kap, teszi hozzá a lap.

A helyzet feloldására az Európai Bizottság hétvégén azt javasolta, hogy kezdetben csak a hajóval szállított olaj behozatalát szankcionálják, így a Barátság kőolajvezetéken – Magyarországra is –  érkező olaj mentesülne az embargó alól. A Magyar Hang vasárnapi információi szerint azonban Magyarország újabb feltételeket szabott.

Nyitókép: Orbán Viktor miniszterelnök Budapesten, a Karmelita kolostorban fogadta Manfred Webert, az Európai Néppárt frakcióvezetőjét 2019. március 12-én. – Fotó: Szecsődi Balázs / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

#Külföld#manfred weber#orbán viktor#olajembargó#szankciók#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk