Belföld

Az Orbán-kormány újabb feltételt szabhat az Európai Uniónak

rtl.hurtl.hu

2022. május 29. 21:07

 A megállapodás eddig a magyar vétó miatt hiúsult meg.

A vasárnapi uniós nagyköveti egyeztetés is eredménytelenül zárult az olajembargókról. Hétfőn még egyszer nekifutnak a témának Brüsszelben, mielőtt megegyezés nélkül továbbutalnák a témát a hétfőn délután kezdődő, két napos rendkívüli uniós csúcstalálkozó elé. A Magyar Hang cikke szerint a megállapodás a magyar vétó miatt hiúsult meg eddig. Pedig a jelenlegi javaslatban éppen az van, amit eddig a magyar kormány szeretett volna. A mostani indítvány szerint a Barátság kőolajvezetéken kívül – ez az a vezeték, amelyen Magyarországra is érkezik az energia – minden olajimportra vonatkozna a tilalom. Így fél év múlva az EU-ba irányuló orosz szállítmányok több mint kétharmadát érintené a szankció. 

A Magyar Hang azonban úgy értesült, hogy Magyarország garanciákat szeretne kapni arra, hogy akkor is biztosított lesz az ország energiaellátása, ha valamilyen okból a Barátságon keresztül már nem érkezik szállítmány. Uniós tisztviselők szerint ez „nagyon technikai téma”, és még arra is van esély, hogy az állam- és kormányfőket csak tájékoztatják a helyzetről, és visszaküldik a dossziét a nagykövetek szintjére, akik néhány nap alatt megtalálhatják a technikai megoldást.

A hétfői és keddi rendkívüli EU-csúcs egyetlen témája az orosz-ukrán háború és hatásai lesznek. Kitérnek majd az energiaárakra és Európa védelmének kérdéseire, a közös védelmi ipar előtt álló feladatokra is. Online csatlakozik a tanácskozáshoz Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. 

Nyitókép: JP Black / LightRocket / Getty Images

#Belföld#orosz-ukrán háború#olajembargó#szankciók#feltételek

Címlapról ajánljuk