Külföld

Az Iszlám Állam kötelékében találták meg az ír hadsereg volt katonáját

Dévai LászlóDévai László

2022. május 30. 22:28

Az iszlám hitre áttért nőt felmentették a terrorfinanszírozás vádpontja alól.

A 40 éves Lisa Smith Szíriában csatlakozott az Iszlám Állam terrorszervezethez. Smith-t, aki egykor az ír hadseregben szolgált, bűnösnek találták terrorszervezeti tagság vádpontban, viszont felmentették a terror-finanszírozás vád alól – írja a France24.

Smith Abu Bakr al-Bagdadi, a szervezet akkori vezetőjének felhívására csatlakozott a terroristákhoz.

Tony Hunt, a háromfős bírói tanács elnöke szerint az ügyészség kétséget kizáróan bizonyítani tudta, hogy Smith 2015 októberében, amint megérkezett Szíriába, az Iszlám Állam tagja lett és letelepedett Rakkában. A bíró hangsúlyozta, hogy a nő hűséget is fogadott az Al-Bagdadi vezette szervezetnek, amelyről tudta, hogy illegális.

Mindemellett azt nem sikerült egyértelműen tisztázni, hogy az általa átutalt 862 dollárnak megfelelő összeg a terrorszervezet támogatását szolgálta volna, vagy esetleg humanitárius, vagy jótékonysági célok húzódhattak meg a háttérben. Hunt kijelentette: nincs jelentősége annak hogy Smith vallási okokból utazott Szíriába, mert függetlenül attól, mennyire őszinte ez a meggyőződés,  bűncselekmény elkövetésére nem lehet mentség.

Lisa Smith különös érdeklődést mutatott az iránt, hogy az Iszlám Állam területén élhessen, az iszlám törvénykezés, a saría uralma alatt.

 A július 11-én esedékes ítélethirdetés előtt Smith-t óvadék ellenében szabadlábra helyezték.

Nyitókép:  History/Universal Images Group / Getty Images

#Külföld#írország#katona#hadsereg

Címlapról ajánljuk