Külföld

Nyugat felől közelít határainkhoz a majomhimlő

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. május 24. 22:15

Megállíthatatlannak tűnik az afrikai eredetű fertőző betegség, kedden már Szlovéniában és Csehországban is megjelent, két nappal korábban Ausztriából jelentettek megerősített esetet.

Már három, hazánkhoz nagyon közeli országban mutattak ki megerősített majomhimlős eseteket. 

Csehországban kedden regisztrálták az első majomhimlővel fertőzött beteget, jelentette az MTI. A cseh nő egy május eleji antwerpeni fesztiválról utazott vissza Prágába, és csak hazatérése után jelentkeztek rajta a betegség tünetei, jelentették be cseh tisztségviselők. A Belgiumból hazatérő nőt a cseh főváros központi katonai kórházban kezelik.

A szomszédos Szlovéniában szintén kedden jelentették be az egészségügyi hatóságok, hogy regisztrálták az első fertőzést az országban. A szlovén férfi, aki a Kanári-szigetekről tért haza, a majomhimlő gyengébb, nyugat-afrikai változatát kapta el, ezért nem kellett kórházba szállítani a vizsgálat után.

Vasárnap Ausztriából jelentettek megerősített majomhimlős esetet, a bécsi egészségügyi hatóság akkor azt közölte, hogy egy férfi szervezetében kimutatták a vírust, és tünetei is vannak. A 35 éves bécsi férfit azután vitték kórházba, hogy enyhe lázat mutattak ki nála, az arcán pedig kiütések keletkeztek. A bécsi betegnek influenzaszerű tünetei vannak, állapota stabil.

Szórványos esetek, világjárvány nem várható

A betegség megjelenése azért kelt világszerte nagy feltűnést, mert a majomhimlő-fertőzés, amely elsősorban szoros testi kontaktussal vagy nemi úton terjed, eddig jobbára csak Nyugat- és Közép-Afrikában fordult elő, és csak nagyon ritkán terjedt át más térségekre. Ennek ellenére az elmúlt napokban több európai államban, valamint az USA-ban, Izraelben, Kanadában, az Egyesült Arab Emírségekben és Ausztráliában is bejelentették, hogy majomhimlővel fertőzött beteget találtak. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) eddig mintegy 250 esetet regisztrált 16 országban, ugyanakkor a WHO vezetése úgy véli: a betegség széles körű terjedésének kockázata továbbra is alacsony.

A brit egészségbiztonsági hivatal (UKHSA) kedden közölte, hogy további 14 új esetet regisztráltak Angliában, amellyel május 7. óta összesen 70-re emelkedett az azonosított esetek száma. Skócia hétfőn számolt be az első megerősített majomhimlő-fertőzésről, ugyanakkor Wales-ben és Észak-Írországban egyelőre még nem találtak fertőzöttet.

A francia állami egészségügyi hatóság (HAS) kedden célzott oltási kampány elindítását javasolta a majomhimlő-fertőzéssel szemben. A HAS ajánlása szerint a fertőzött beteg magas kockázatú, közvetlen kontaktjait feketehimlő elleni vakcinával kell beoltani.

Karl Lauterbach német egészségügyi miniszter kedden legalább 21 napos karantént javasolt a majomhimlővel fertőzött betegeknek, megítélése szerint ez az óvintézkedés jelenleg elégséges egy országos fertőzés megakadályozásához.

Rágcsálók, majmok terjesztik

A majomhimlő egy Afrikára jellemző, zoonótikus (tehát állatról emberre terjedni képes) himlővírus. Leginkább gerinces állatok közt fordul elő, tünetmentesen terjeszti sokféle rágcsáló, de megbetegedést főként a majomfélékben, főemlősökben és végső soron az emberekben okoz.

A Közép- és Nyugat-Afrika trópusi esőerdeiben is ritka vírust Európában először 2018-ban, az Egyesült Királyságban azonosították. Az általa okozott betegség tünetei közé a jellegzetes kiütések mellett a láz, fejfájás, izomfájdalom, hátfájás, duzzadt nyirokcsomók, hidegrázás és fáradtság tartozik. Az ember és ember között nehezen terjedő betegségnek nincs ellenszere, az eredetileg feketehimlő ellen készült vakcinák mindazonáltal magas fokú védelmet nyújtanak ellene. A majomhimlőről ebben a cikkünkben írtunk részletesen, az ellene használható hatásos gyógyszerekről és vakcinákról itt lehet olvasni.

Nyitókép: majomhimlő vírusát hordozó patkányt vizsgáló kutatók 2017-ben, Kongóban –Fotó: Melina Mara/The Washington Post via Getty Images

#Külföld#majomhimlő#szlovénia#csehország#ma

Címlapról ajánljuk