Külföld

Már Németországban is a majomhimlőre figyelmeztetnek

rtl.hurtl.hu

2022. május 18. 13:44

Hétfőre már hétre emelkedett a ritka betegséggel járó megbetegedések száma az Egyesült Királyságban. 

Ahogyan korábban megírtuk: az utóbbi hetekben több majomhimlős megbetegedést regisztráltak az Egyesült Királyságban. A Bild cikke szerint Németországban – tekintettel a brit esetekre – a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) közleményben tudatta: az orvosoknak különös figyelmet kell fordítaniuk arra, hogy egyes, bőrelváltozásokkal járó megbetegedések mögött akár majomhimlő is állhat.

Az Egyesült Királyság Egészségügyi Biztonsági Ügynöksége (UKHSA) szerint hétfőre már hétre emelkedett a ritka betegséggel járó megbetegedések száma Nagy-Britanniában. Az érintettek közötti kapcsolatok egyelőre csak részben ismertek. Négy nemrégiben jelentett eset olyan férfiakat érint, akik szexuális kapcsolatban álltak más férfiakkal. Ők Londonban fertőzödhettek meg. Több esetben nem világos, hogy az érintettek hogyan kapták el a majomhimlőt.  

Az RKI felhívta a figyelmet: a férfiakkal szexuális kapcsolatban lévő férfiaknak „azonnal orvosi ellátást kell kérniük”, ha bármilyen szokatlan bőrelváltozást észlelnek magukon.

A hónap elején bejelentett, első brit esetben egy olyan személynél igazolták a majomhimlőt, aki a közelmúltban Nigériából utazott az Egyesült Királyságba, vélhetően az afrikai országban fertőződött meg. Korábban Dr. Colin Brown, az UKHSA klinikai igazgatója kiemelte: a fertőzés nem terjed könnyen az emberek között, elkapásához szoros személyes érintkezésre van szükség valakivel, akinek tünetei vannak.

A majomhimlő kezdeti tünetei közé tartozik a láz, a fejfájás, az izomfájdalmak, a hátfájás, a nyirokcsomók duzzanata, a hidegrázás és a kimerültség. A betegeknél kiütések is kialakulhatnak, ez a betegség különböző szakaszaiban megváltozik, majd var képződik, amely később leesik. A betegséget vadállatok terjesztik Nyugat- vagy Közép-Afrika egyes részein.

Nyitókép: BSIP / UIG / Getty Images

#Külföld#majomhimlő#németország#rki#egyesült királyság

Címlapról ajánljuk