Külföld

Két majomhimlős beteget találtak Londonban

rtl.hurtl.hu

2022. május 14. 11:32

A betegség nehezen terjed emberek között.

Két embernél diagnosztizáltak majomhimlőt Londonban – erősítette meg az Egyesült Királyság Egészségügyi Biztonsági Ügynöksége (UKHSA) a Sky News híre szerint.

A pár egy háztartásban él, nem állnak kapcsolatban azzal a személlyel, akinél május elején diagnosztizálták a betegséget Angliában. A vírusfertőzés hasonló az emberi himlőhöz, általában enyhe megbetegedést okoz, a legtöbb fertőzött néhány héten belül felépül.

Az egyik új fertőzöttet kórházban ápolják, a másik azonban nem igényel intézményi ellátást, ő karanténban van. Az egészségügyi tisztviselők elmondták: vizsgálják, hol és hogyan kaphatták el a majomhimlőt az érintettek. Kapcsolatba lépnek azokkal az emberekkel, akik közeli kapcsolatban állhattak a két személlyel, őket egészségügyi tanácsokkal látják el. 

Dr. Colin Brown, az UKHSA klinikai igazgatója kiemelte: a fertőzés nem terjed könnyen az emberek között, elkapásához szoros személyes érintkezésre van szükség valakivel, akinek tünetei vannak.

A lakosságot fenyegető általános kockázat továbbra is nagyon alacsony

– tette hozzá.

A hónap elején bejelentett esetben egy olyan személynél igazolták a majomhimlőt, aki a közelmúltban Nigériából utazott az Egyesült Királyságba. Vélhetően az afrikai országban kapta el a fertőzést.  

A majomhimlő kezdeti tünetei közé tartozik a láz, a fejfájás, az izomfájdalmak, a hátfájás, a nyirokcsomók duzzanata, a hidegrázás és a kimerültség. A betegeknél kiütések is kialakulhatnak, ez a betegség különböző szakaszaiban megváltozik, majd var képződik, amely később leesik. A betegséget vadállatok terjesztik Nyugat- vagy Közép-Afrika egyes részein.

Nyitókép: Andrew Gal / NurPhoto / Getty Images

#Külföld#majomhimlő#betegség#london

Címlapról ajánljuk