Külföld

Bevetették az oroszok a városi harcra tervezett Terminator tankokat

rtl.hurtl.hu

2022. május 22. 15:27

Szeverodonyeck városát próbálták elfoglalni az ukránoktól, de kudarcot vallottak a „szuperfegyvernek” titulált harckocsikkal is a támadók.

Az orosz erők megpróbáltak előrenyomulni a kelet-ukrajnai Szeverodonyeck városa felé a „Terminator” néven is emlegetett harckocsijaikkal, de a támadást az ukrán erők visszaverték – írta a Sky News.

Szerhij Haidai, a luhanszki terület katonai közigazgatásának vezetője a Telegramon azt írta, az oroszok egyszerre négy irányból próbáltak meg behatolni a városba, de visszaverték őket.

A Terminator, vagyis a BMPT egy utcai harcokra, a gyalogság támogatására kifejlesztett, 2005 óta orosz állományban lévő harckocsi, ami gépágyúkkal, gépfegyverekkel, gránátvetőkkel és rakétákkal rendelkezik. Városi harcokra tervezték.

Ugyanakkor szakértők szerint az oroszok viszonylag kevés Terminatorral rendelkeznek, ráadásul a harckocsi technológiájában nincs semmi forradalmi. Régi T-72-es, illetve T-80-as, T-90-es tankok alvázára építették, és megerősített kompozit és reaktív páncélzattal szerelték fel őket. Az ukránok által használt, például az amerikaiaktól kapott Javelin páncéltörő rakéták azonban képesek a BMPT-k megsemmisítésére is.

Az ukrán védelmi minisztérium szerint csak egyetlen orosz katonai alakulat használja a Terminatorokat: a Központi Erők Csoportosítása (CGF) a háború korábbi szakaszában már súlyos veszteségeket szenvedett, miközben Kijev keleti oldalán próbált áttörni.

Nyitókép: A Terminator tank egy moszkvai felvonuláson 2020-ban. / Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#terminátor

Címlapról ajánljuk