Külföld

Hidzsábban csókolózó nőket ábrázolt az egyetemi LMBTQ+ plakát, feldühödött a helyi muszlim közösség

rtl.hurtl.hu

2022. május 22. 14:12

A kanadai Western University törölte a posztot, miután petíció is készült a hirdetés ellen.

Kedden volt a homofóbia elleni világnap, ebből az alkalomból pedig a kanadai Western University Instagram-oldalán megjelent egy elfogadást hirdető grafika, amelyen többféle bőrszínű és kultúrájú LMBTQ+ embereket ábrázoltak.

Az lfpress szerint azonban a helyi muszlim közösségnek nem tetszett, hogy az „ünnepeld a szeretet erejét” szlogenű plakáton muszlim viseletet viselő nők is szerepeltek, akik ráadásul egymással csókolóztak.

Egy kommentátor azt írta: „szégyellje magát a Western, hogy ilyen sértő módon gúnyolja a vallásomat”. Egy muszlim közösségi vezető arról beszélt, hogy habár tisztelik mindenkinek a jogait, egy ilyen környezetben „kipécézni muszlim vallási jelképeket nincs rendjén”.

Az egyetem először kiállt a poszter mellett. Azt írták, hogy értik, „mennyire komplex és interszekcionális ez a téma”, valamint elfogadják, hogy az „felkavaró lehet néhány muszlimnak”. Egy nappal később azonban közölték, hogy törlik a posztot azért, hogy az „ne vonja el a figyelmet a fontos beszédtémákról”.

Ez azért is történhetett meg, mert időközben petíciót is indítottak a poszter ellen, amit több mint kétezren írtak alá. „Szeretnénk tisztázni, hogy ez nem egy támadás az LMBTQ+ közösség ellen, és hogy elfogadjuk a meleg muszlimok létezését”, írták. „De amit a plakát ábrázol, az elképesztően tiszteletlen, érzéketlen, és nem veszi figyelembe a nagyobb muszlim közösséget.”

Nyitókép: Western University / Instagram

#Külföld#hidzsáb#muszlim#lmbtq#kanada#egyetem#poszter#instagram

Címlapról ajánljuk