Külföld

A futballvilág leghírhedtebb ultrái a horvát autópályán állították le és verték össze az őket kísérő rendőröket

rtl.hurtl.hu

2022. május 22. 12:35

A Hajduk Split szurkolóihoz több erőszakos incidens is köthető, de szombat este is kitettek magukért.

Egy tucatnyi rendőr és két szurkoló is megsérült, amikor a horvát Hajduk Split ultrái tömegesen rontottak rá a horvát hatóságokra. A zavargás a szombat esti meccs után tört ki, ahol a Hajduk ősellenségével, a Dinamo Zagrebbel játszott.

A nagyjából 1600 szurkolót a 3-1-re vesztett meccs után rendőrautókkal kísérték a Zágráb-Split autópályán. Ám hirtelen a több szurkolót szállító busz és kisteherautó keresztbefordult, blokkolta az egész utat, a szurkolók pedig százával rontottak a rendőrökre.

A rendőrség azt állítja, hogy fegyver használatára is rákényszerítették őket az ultrák. A közlemény szerint puszta kézzel és válogatott tárgyakkal támadták meg a hatóság embereit.

A közösségi médiában terjedő hírek szerint az is hozzájárulhatott az erőszakhoz, hogy több szurkolót nem engedtek be a meccsre, illetve a beengedetteknek nem engedélyezték a zászlók lengetését.

A Tordica necű szurkolói csoport nem először került be a hírekbe: 2011-ben durván rasszista szimbólumokkal szurkoltak egy meccsen, köztük az amerikai rabszolgatartást jelképező konföderációs zászlóval.

Egy 2014-es, válogatott meccsen történő akcióról, amihez a feltételezések szerint nekik is közük volt, a Guardian mint „terrorcselekményről” számolt be. Több olyan esetről is tudni, ahol csoportosan fáklyákat dobáltak be a futballpályára.

2015-ben a horvát válogatott az olaszokkal játszott selejtezőt Splitben a világbajnokság előtt. Ekkor pedig hogy, hogy nem, „valakik” egy óriási horogkeresztet vágtak a pálya füvébe, ami az egész meccsen látszódott.

Tegnap este a helyszínről származó képek tanúsága szerint a rendőrök végül úrrá lettek a helyzeten, és több szurkolót letartóztattak:

Nyitókép: Casual Ultra / Twitter

#Külföld#split#futball#horvátország#ultra#erőszak#rendőrök

Címlapról ajánljuk