Külföld

Nem engedi áldozni Nancy Pelosit a San Franciscó-i érsek az abortuszvita miatt

rtl.hurtl.hu

2022. május 22. 13:44

Az amerikai Képviselőház demokrata elnöke már több mint húsz éve a szabad választás pártján van, de az egyházi méltóságnak pont most jutott eszébe, hogy eltiltsa az áldozástól.

Élesedik a Roe v. Wade ítélet felülírására irányuló abortusztilalmi javaslat körüli vita az USA-ban. Ahogy korábban beszámoltunk róla, a republikánusok által behívott tanúk már olyan érveket is felhoznak az abortusz szigorítása mellett, miszerint „Washington DC-ben elektromosságot nyernek az abortált magzatok elégetéséből”.

Most San Fransisco katolikus érseke, Salvatore Cordileone is beszállt a kultúrharcba: megtiltotta a Képviselőház gyakorló katolikus elnökének, a demokrata Nancy Pelosinak, hogy áldozzon.

Ez valószínűleg azt jelenti, hogy amíg Pelosi nem „gyakorol bűnbánatot” álláspontja miatt, addig a gyóntatója nem oldozhatja fel, éppen ezért áldozni sem szabad neki. Az elnök eddig nem reagált az érsek bejelentésére, írja a Guardian.

Cordileone bejelentése azért is tűnhet politikai zsarolásnak, mert eddig senki hasonló korlátozást nem próbált kiszabni Pelosira, aki Wikipedia-oldalának tanúsága szerint már a kétezres évek eleje óta konzekvensen ellene szavaz olyan törvényjavaslatoknak, amik az abortuszt szigorítanák vagy tiltanák be részlegesen.

Az USA-ban valószínűleg hamarosan megszűnik az abortuszhoz való jog alkotmányba foglalt védelme, így a tagállamok megszigoríthatják, vagy akár be is tilthatják azt. Az abortusztilalom időszakára jellemző, súlyos, életet veszélyeztető házi magzatelhajtó praktikákról az rtl.hu közölt összeállítást.

Demeter Áron, az Amnesty International Magyarország programvezetője pedig a Reggeliben mondta el, milyen súlyos következményei lehetnek, ha megtiltanák nőknek az abortuszt:

Nyitókép: AP Photo/Pablo Martinez Monsivais, Pool

#Külföld#nancy pelosi#abortusz#vita#alkotmány#érsek#áldozás#katolikus

Címlapról ajánljuk