külföld

Orbán Viktor szerint az orvosok és az ápolók után a mezőgazdászok lesznek a hősök

rtl.hurtl.hu

2022. május 21. 13:40

A miniszterelnök felajánlotta a szerb elnöknek, hogy használhatják a magyar gáztározókat.

Orbán Viktor a 89. Újvidéki Nemzetközi Mezőgazdasági Vásár megnyitóján arról beszélt, hogy ő és a szerb elnök is választást nyert, ilyenkor pedig „gondtalan pihenés jár az embernek”, de látni az inflációt, a növekvő árakat, a világ számos pontján fenyegető éhínséget és a katonai összecsapásokat Ukrajna területén. Hozzátette azonban, hogy Magyarország és Szerbia számíthat egymásra, és mindkét ország erős mezőgazdaságban, így „Európa fontos élelmiszer-tartalékát” jelentik.

Szerinte a két országot nehéz helyzetbe hozza az ukrajnai háború, amit az állami hírügynökség „katonai konfliktusnak” nevez híradásában.

Nektek azért nehéz, mert nem vagytok tagjai az uniónak, nekünk meg azért nehéz, mert a tagjai vagyunk

– mondta a szerb elnök felé fordulva. Arról is beszélt, hogy felértékelődik a sokat kritizált Budapest-Belgrád vasútvonal, miután az Ukrajnán keresztüli szállítás bizonytalanná vált.

Orbán Viktor szerint 2020-ban és 2021-ben az ápolók és az orvosok voltak a hősök, a következő évben pedig a mezőgazdászok lesznek: rajtuk múlik, lesz-e kenyér az asztalon, lesz-e éhínség a világban vagy képesek vagyunk-e ellátni az embereket. Szerinte fontos érdek, hogy a világban mindenkit ellássanak kenyérrel, mert ha ez nem sikerül, akkor óriási tömegek indulnak meg Európa felé „már nemcsak a jobb élet reményében, hanem a túlélésért”.

A magyar miniszterelnök szerint Magyarország ugyan tízmilliós ország, de ha jól gazdálkodik, húszmillió embert tud élelemmel ellátni. Ehhez azonban az kell, hogy ne terheljék a magyar gazdaságot „mindenfajta átgondolatlan intézkedésekkel, olyan szankciókkal Oroszország ellen, amelyek tönkreteszik a magyar gazdálkodást, egy atombombával érnek föl”.

A rendezvényen Aleksandar Vučić szerb államfő arról beszélt, hogy nagyon nehéz tél vár az egész világra, fel kell készülni minden eshetőségre. Orbán Viktorral arról tárgyalt a vásár megnyitója előtt, hogy hogyan lehet ebben egymás segítségére a két ország. Többek közt említette, hogy Szerbia jelentős mennyiségű energiahordozót akar beszerezni, de az országnak nincsenek tárolókapacitásai, Orbán Viktor pedig megígérte, hogy Szerbia használhatja a magyar tározókat is.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

#külföld#orbán viktor#aleksandar vučić#szerbia#mezőgazdaság

Címlapról ajánljuk