Külföld

Nem lájkolta Novák Katalin Facebook-posztját a román külügy

rtl.hurtl.hu

2022. május 21. 11:43

Szerintük a magyar államfő nem formálhat jogot más államok polgárainak képviseletére.

Kifogásolja a román külügy Novák Katalin Facebook-bejegyzését, amelyben a magyar államfő arról számolt be, hogy Kelemen Hunorral, az RMDSZ elnökével találkozott pénteken.

Köztársasági elnökként kiemelt feladatomnak tartom az összmagyarság képviseletét, így számomra nincs különbség a tekintetben, hogy valaki határon innen vagy túl él

– írta a bejegyzésben Novák Katalin. Erre reagálva a román külügyminisztérium azt közölte, hogy egyetlen állam sem formálhat semmilyen jogot más államok polgáraival kapcsolatban.

Szerintük a magyar etnikumú román állampolgárok etnikai, kulturális, vallási és nyelvi jogainak tiszteletben tartása elsősorban Románia felelőssége, Magyarország legfeljebb a kulturális kapcsolatok megerősítésében lehet érdekelt – idézi az MTI a tájékoztatást. A román külügy szerint Novák Katalin nyilatkozata nem felel meg az európai szabványoknak, nincs összhangban az 1996-ban megkötött magyar-román alapszerződés és a húsz éve aláírt magyar-román 21. századi stratégiai partnerségi nyilatkozat szellemével sem.


Nyitókép: Facebook / Novák Katalin

#Külföld#novák katalin#románia#határon túli magyarok

Címlapról ajánljuk