Külföld

Putyint állítólag szörnyen idegesítette Trump

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. május 20. 10:50

Az orosz elnököt borzasztóan frusztrálta, hogy nehézkes felfogású amerikai kollégájának állandóan mindent el kellett magyaráznia. 

A Vlagyimir Putyin és Donald Trump közötti nem teljesen felhőtlen munkakapcsolatról osztott meg eddig ismeretélen részleteket Fiona Hill, az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Tanácsának európai és orosz ügyekért felelős egykori főigazgatója, írja a The Guardian. A brit származású Oroszország-szakértő egyebek mellett az ukrajnai orosz háború jövőjéről beszélt a Chicagói Globális Ügyek Tanácsa előtt május 17-én, kedden.

A Donald Trump helyettes asszisztenseként is dolgozó Fiona Hill neve akkor vált szélesebb körben ismertté, amikor az elnök elleni első bizalmatlansági eljárás (impeachment) során tanúvallomást tett az Ukrajnának nyújtott katonai segély visszatartása miatt. A volt amerikai elnök volt tanácsadója most felelevenítette, hogy milyen viszony fűzte az orosz elnököt amerikai kollégájához.


Hill szerint Vlagyimir Putyinnak folyamatosan magyaráznia kellett Donald Trumpnak, miközben az orosz elnök nagyon nem szereti ezt csinálni:

Láthattuk, hogy sokszor frusztrált volt Trump elnökkel szemben. Még ha szereti is a saját verzióját pörgetni az eseményekről, kiszámíthatóságot akar abban a személyben, akivel kapcsolatba kerül.

A Fehér Ház egykori külpolitikai tanácsadója szerint Putyin „úgy gondolta, hogy olyasvalaki, mint Biden, aki transzatlanti párti ugyan, de aki mindent tud a NATO-ról, aki valóban tudja, hol van Ukrajna, és valóban tud valamit a történelemről, és nagyon mélyen járatos a nemzetközi ügyekben, őszintén szólva megfelelőbb tárgyalópartner lenne, szemben valakivel, akinek állandóan mindig mindent el kell magyarázni”.

Hill szerint az orosz elnök talán még mindig „arra vár, hogy békét kérjünk, hogy tárgyaljunk Ukrajnáról”.

Trump és a republikánusok korábban azt állították, hogy Putyin nem támadta volna meg Ukrajnát, ha még mindig Trump lett volna az elnök. Trump áprilisban a New York Timesnak nyilatkozva nyilvánosan támadta Hillt: „Fogalma sincs, miről beszél. Ha nem lenne akcentusa, akkor egy senki lenne.”

Nyitókép: Donald Trump és Vlagyimir Putyin 2018-as Helsinkiben tartott csúcstalálkozójukon, ahol a nyilvánosság kizárásával egyeztettek bizonyos később sem ismertetett ügyekről Fotó: Mikhail Svetlov/Getty Images

#Külföld#donald trump#vlagyimir putyin#diplomácia#fiona hill

Címlapról ajánljuk