Külföld

Kiderült, hogy mi lesz a McDonald's oroszországi éttermeivel

rtl.hurtl.hu

2022. május 20. 9:42

850 egységük kerül új kezekbe.

A McDonald's hétfőn bejelentette: eladja oroszországi éttermeit egy vele szerződésben álló orosz üzletembernek, Alexander Govornak. A Guardian szerint Govor új néven, új megjelenéssel fogja üzemeltetni a gyorséttermeket.

A MyDonald's márciusban több száz egységét zárta be ideiglenesen Oroszország-szerte, miután Vlagyimir Putyin megtámadta Ukrajnát. A leállás havonta körülbelül 55 millió dollárba, átszámolva csaknem 20 milliárd forintba került. Hétfőn a cég bejelentette: teljesen elhagyják Oroszországot, mivel a háború okozta humanitárius válság és a kiszámíthatatlan működési környezet miatt működésük „már nem tartható”, illetve „nem egyeztethető össze a McDonald’s értékeivel”.

Az étteremlánc csütörtökön jelentette be, hogy 850 oroszországi éttermüket a Szibériában 25 egységet üzemeltető Alexander Govor vásárolja meg és üzemelteti a jövőben más név alatt. A McDonald’s nem árulta el, mennyiért adták el az üzleteket. Tavaly oroszországi tevékenységeik a vállalat teljes éves árbevételének 9 százalékát, azaz körülbelül 2 milliárd dollárt tettek hozzá eredményeikhez. 

Govor 2015 óta partnere a láncnak. Az üzletember vállalta, hogy McDonald's 62 ezer orosz alkalmazottját legalább két évig azonos feltételekkel foglalkoztatja, és finanszírozza a beszállítókkal, bérbeadókkal és közművekkel szemben fennálló kötelezettségeket. A McDonald's szerint az eladáshoz a hatóság jóváhagyása szükséges, de az eljárás várhatóan néhány héten belül lezárul.

Govor felerészben tulajdonosa a Szibériában olajfinomítóval rendelkező építőipari befektetőnek, a Neftyekimszervisznek, valamint igazgatósági tagja egy másik cégnek, amely szibériai projekteket is birtokol, beleértve a novokuznyecki Park Inn szállodát és több magánkórházat.

A McDonald's az első nyugati márkák között volt, amely 1990-ben megjelent Oroszországban. Ez az első alkalom, hogy a vállalat „kiszakadt” vagy kilépett egy jelentős piacról. A McDonald’s megőrzi védjegyeit Oroszországban, és szükség esetén lépéseket tesz azok érvényesítése érdekében.

Az egyelőre nem világos, hogy más amerikai láncok is követik-e a McDonald's példáját. A Starbuck's 130 oroszországi üzlete március eleje óta zárva tart. 

Nyitókép: Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#oroszország#mcdonalds

Címlapról ajánljuk