Külföld

Dollármilliókat fizet a H&M az ajándékkártyákon maradt pénzek miatt

rtl.hurtl.hu

2022. május 20. 11:34

A céget az Egyesült Államokban vették elő. A H&M nem ismerte el, de nem is tagadta a jogsértést.

Letitia James New York-i főügyész csütörtökön közölte: a H&M divatóriás 36 millió dollárt, átszámolva nagyjából 13,1 milliárd forintot fizet, mivel a törvényt megszegve több millió dollárt tettek zsebre az ajándékkártyákon fel nem használt összegekkel, számolt be a CBS

James szerint a svéd cég 2008 óta több mint 18 millió dollár fel nem használt ajándékkártya-egyenleget tartott bankszámláin, ahelyett, hogy azt az állam által létrehozott Elhagyott Ingatlanok Alapjába befizette volna. A H&M ezután ismételten félrevezette a hatóságokat a hiányzó pénz miatt: azt állították, hogy egy ohiói cég a vétkes, amely az ajándékkártya-üzletágat felügyelte.

„Irodám zéró toleranciával áll azokhoz a társaságokhoz, amelyek figyelmen kívül hagyják a törvényt, és szorgalmas emberek pénzével tömik ki a zsebüket” – fogalmazott James nyilatkozatában. Hozzátette: a törvény megszegése nem trendi, és nem tolerálható.

A H&M 28,26 millió dollárt fizet New Yorknak és 7,74 millió dollárt egy bejelentőnek, William Frenchnek. A férfi 2016-ban perelte be a céget, azt állítva, hogy a H&M törvényt sértett.

A H&M a megegyezés keretében nem ismerte el és nem is tagadta a jogsértést. Egy emailben elküldött nyilatkozatban a arról írt, hogy nem nem ért egyet az állítólagos magatartásukra vonatkozó jellemzéssel, de együttműködnek a nyomozókkal, és beleegyeztek az ügy megoldásába. 

Ez az egyezség a H&M vásárlói ajándékutalványokat nem érinti, és nem fogja érinteni, mivel a H&M kínál és továbbra is kínálni fog lejárati dátum nélküli ajándékkártyákat

 – írták a közleményben.

A stockholmi székhelyű H&M mintegy 4800 üzletet üzemeltet világszerte, tavaly 20,1 milliárd dollár bevételt értek el. A H&M által 2004 és 2014 között kibocsátott ajándékkártyákon fel nem használt egyenleggel rendelkező fogyasztók felhasználhatják az összegeket, vagy reklamálhatnak. 

Nyitókép: Nina Westervelt / Bloomberg / Getty Images

 

#Külföld#h&m#ajándékkártya#jogsértés

Címlapról ajánljuk