Külföld

„Hát ez ennyi volt” – az ukránok végleg feladták az Azovsztalt és Mariupolt

rtl.hurtl.hu

2022. május 20. 14:54

A szélsőséges Azov század hosszú ideig védte az acélművet, állításuk szerint sikeres volt a civilek evakuálása.

„Hát ez ennyi volt. Köszönjük a menedéket, az Azovsztal életem és halálom helye” – írta a közösségi médiában Dmitro Kozatszkij, a mariupoli Azovsztal acélművet védő Azov osztag egyik katonája.

Nemrég Kijevből érkezett a parancs, hogy az Azov tegye le a fegyvert Mariupolban, ahol már 86 napja dúlnak a harcok az oroszok és az ukránok között. Több száz katona adta meg magát az orosz behatolóknak, Moszkva kétezer hadifogolyról tudósított. A brit védelmi minisztérium is nagyjából ennyire becsülte a hadifoglyok számát, akik most valószínűleg orosz területekre kerülnek.

A felső katonai vezetés parancsba adta, hogy az életük és épségük megőrzése érdekében a katonák hagyjanak fel a város védelmével. (…) Sikeresen kimenekítettük a civileket, a sebesültek pedig megkapták a szükséges ellátást, és az ukránok kezében lévő területekre menekítettük őket 

számolt be Denisz Prokopenko, a szélsőséges jobboldali tagságáról is ismert Azov vezérezredese.

A hadifoglyok helyzetével korábban a Fókusz foglalkozott.  Ők arról tudósítottak: az ukrán hadifoglyoket jelenleg egy ukrán területen lévő, de oroszok által megszállt kórházban kezelik, miután elvették fegyvereiket és megmotozták őket.

Nyitókép: Az oroszok busszal szállítják el az ukrán hadifoglyokat. Fotó: AP

#Külföld#azovsztal#mariupol#orosz-ukrán háború#azov#feladás#hadifogoly

Címlapról ajánljuk