Külföld

Joe Biden: Együtt fogunk működni Finnországgal és Svédországgal a közös biztonságot érő fenyegetésekkel szemben

rtl.hurtl.hu

2022. május 18. 21:40

Az elnök szerint a két észak-európai ország fontos döntést hozott a NATO-tagsággal kapcsolatban.

Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke is reagált Svédország és Finnország hivatalosan is beadott NATO-csatlakozási kérelmére – írja az MTI.

Az USA elnöke elmondta, hogy melegen üdvözli és határozottan támogatja Finnország és Svédország történelmi jelentkezését a NATO-ba és várja, hogy együtt dolgozhassanak az Egyesült Államok Kongresszusával és NATO-szövetségeseivel azon, hogy Finnország és Svédország minél hamarabb a történelem legerősebb védelmi szövetségének tagjává váljanak.

Az elnök szerint a két észak-európai ország fontos döntést hozott a NATO-tagsággal kapcsolatban, hiszen a katonai szervezet egymilliárd ember biztonságát garantálja Európában és Észak-Amerikában.

Nyilatkozatában Biden az Egyesült Államok régi, rendíthetetlen partnereiként utalt Finnországra és Svédországra, akik "ovább erősítik a védelmi együttműködést a NATO-szövetségesek között. Az amerikai elnök leszögezte, hogy az új tagokkal együtt az Egyesült Államok ezentúl is fenntartja jelenlétét a Balti-tenger térségében, és együtt fog működni Finnországgal és Svédországgal annak érdekében, hogy éberek maradjanak a közös biztonságot érő fenyegetésekkel szemben, és szembenézzenek az agresszióval.

Nyitókép: Win McNamee / Getty Images

#Külföld#nato#orosz-ukrán háború#usa#oroszország#joe biden

Címlapról ajánljuk