Külföld

Öt évre börtönbe küldenék a 101 éves egykori náci őrt

rtl.hurtl.hu

2022. május 17. 21:11

Az életkora miatt valószínűtlen, hogy rács mögé kerül az aggastyán, akit több mint 3500 ember meggyilkolásával gyanúsítanak.

A német ügyészség öt év börtönbüntetést javasolt az oranienburgi náci koncentrációs tábor egykori őrére. A 101 éves férfi a legidősebb, akit a holokauszt idején elkövetett háborús bűncselekményekben való bűnrészességgel vádolnak – írta a Guardian.

Josef Schütz ártatlannak vallotta magát, és tagadja, hogy köze lett volna annak a 3518 fogolynak a meggyilkolásához, akik a Berlintől északra fekvő Sachsenhausen táborban haltak meg 1942 és 1945 között. 

Brandenburg állam ügyészei azonban kedden azt mondták, hogy „tudatosan és készségesen” vett részt a bűncselekmények elkövetésében.

A sachsenhauseni táborban 1936 és 1945 között több mint 200 ezer embert, köztük zsidókat, romákat, ellenzékieket és melegeket tartottak fogva. Tízezrek haltak meg kényszermunka, gyilkosság, orvosi kísérletek, éhség vagy betegségek következtében.

Amikor Josef Schützöt a táborban végzett munkájáról kérdezték, tagadta, hogy tudott volna az ott történtekről, és kitartott amellett, hogy „egyáltalán semmit sem csinált”.

A férfit azzal is vádolják, hogy szovjet hadifoglyokat lőtt le, valamint hogy  „mérgező Zyklon B gáz felhasználásával” civil foglyokat végzett ki. 

Josef Schütz a tárgyalás alatt szabadlábon védekezhetett, ha pedig elítélik, az életkora miatt valószínűtlen, hogy rács mögé kerül. 

Ítélet június elején várható.

A felpereseket képviselő Thomas Walther szerint a tárgyalásnak még évtizedekkel később is van értelme. „Fontos, hogy példát mutassunk. (…) A nagyon körültekintő eljárás pedig megmutatta, hogy a német igazságszolgáltatás tanult valamit.”

Több mint hét évtizeddel a második világháború után a német ügyészek több egykori nácit is bebörtönzését is kezdeményezték. Ehhez egy 2011-es ítélet teremtett precedenst, akkor ugyanis elítéltek egy egykori őrt azon az alapon, hogy Hitler gyilkos rendszerének tagjaként szolgált. 

A későn bíróság elé állítottak között volt Oskar Gröning auschwitzi könyvelő és Reinhold Hanning, egykori auschwitzi SS-őr. Mindkettőjüket 94 évesen ítélték el tömeggyilkosságban való közreműködésért, de meghaltak, mielőtt bebörtönözték volna őket.

Nyitókép: Fabian Sommer/Getty Images

 

#Külföld#koncentrációs tábor#náci#börtön#bíróság

Címlapról ajánljuk