Külföld

Ma tárgyalnak az orosz olajembargóról Brüsszelben

rtl.hurtl.hu

2022. május 16. 10:25

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter szerint nemcsak az olajembargó kérdéséről lesz szó a találkozón, hanem a Nyugat-Balkánról is. 

Várhatóan az orosz szankciók kérdése uralja majd az uniós külügyminiszterek hétfői találkozóját, amelyen részt vesz Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter is – írta a Politico alapján a hvg.hu

Megállapodás ugyanakkor nem várható, ebben a kérdésben ugyanis jellemzően az Európai Bizottság és a kereskedelmi szakértők döntenek.

Az Európai Bizottság új szankcióiról szóló javaslat megjelenése óta már eltelt 12 nap, a késlekedés pedig arra vezethető vissza, hogy a magyar kormány megakadályozta az Oroszország elleni korlátozások elfogadását. 

A brüsszeli lap információi szerint felvetődött az az ötlet is, hogy a szankciós csomag életbe léptetése érdekében kivennék belőle a komolyabb ellenérzéseket gerjesztő olajembargó tervét. Ezt később ugyan az Európai Bizottság cáfolta, ám a Politico szerint az uniós vezetők még ma is lehetséges megoldásként tekintenek az olajembargó kihúzására.

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter szerint nemcsak az olajembargó kérdéséről lesz szó a találkozón, hanem a Nyugat-Balkánról is. 

Ez utóbbi a hvg.hu szerint azért fontos a magyar kormány számára, mert Orbán Viktor arra számít, hogy az újonnan felvett országok képviselői személy szerint neki lesznek ezért hálásak, amivel látványosan javulnának a közösségen belüli pozíciói is.

Nyitókép: Julien Warnand/MTI/EPA

#Külföld#olajembargó#szankció#európai unió#orosz-ukrán háború#ukrajna#oroszország

Címlapról ajánljuk