Külföld

Sehol a világon nincs annyi bebörtönzött, mint egy ujgurok lakta kínai megyében

rtl.hurtl.hu

2022. május 16. 21:48

Minden huszonötödik embert terrorizmussal vádoltak meg.

Csaknem minden huszonötödik ember börtönben ül terrorizmussal kapcsolatos vádak miatt a kínai Hszincsiang tartomány ujgurok lakta Konaseher megyéjében. Az AP hírügynökség szerint a világon itt a legmagasabb a bebörtönzöttek aránya.

A hírügynökség egy több mint tízezer ujgur nevét tartalmazó listához jutott hozzá csak ebből a megyéből. Kína az elmúlt években brutális elnyomásba kezdett a muszlim vallású ujgurok ellen, egyes becslések szerint egymilliónál is több embert zárhattak börtönökbe és átnevelőtáborokba.

Konaseher megyében 267 ezren élnek. Az itt kiszabott börtönbüntetések átlagosan kilenc évesek. A legtöbb embert 2017-ben tartóztatták le külföldre menekült ujgurok szerint, de a legtöbben még börtönben vannak.

Az AP hírügynökség azt írja, hogy a bebörtönzöttek listáját egy névtelen forrásból szerezte, aki a kínai han többséghez tartozónak vallja magát, és ellenzi a kormány ujgurokkal kapcsolatos politikáját. A hírügynökség a dokumentum eredetiségét egyebek mellett száműzetésben élő ujgurokkal erősíttette meg, akik számos nevet felismertek. A listán nem szerepelnek a köztörvényes bűncselekményekért, mint például lopásért vagy emberölésért elítéltek.

Civil szervezetek régóta igyekeznek felhívni a figyelmet az ujgurokkal végeztetett kényszermunkára, korábban az RTL-en a Reggeliben is volt szó arról, hogy a Kínában gyártott pamutpólók nagy eséllyel ujgur kényszermunkásokkal termeltetett gyapotból készülnek.

Nyitókép: Romy Arroyo Fernandez/NurPhoto via Getty Images

#Külföld#kína#ujgur#börtön#terrorizmus

Címlapról ajánljuk