Külföld

Oroszország ezt a háborút nem nyerheti meg

rtl.hurtl.hu

2022. május 15. 14:09

Legalábbis gazdasági szempontokból – közölte egy orosz sztárközgazdász. 

Ha Oroszország vezetésében maradt egy cseppnyi ész, belátja, hogy semmi értelme Ukrajna legyőzésének – jelentette ki Andrej Movcsan. Az egyik legelismertebb orosz közgazdász a Lettországban kiadott orosz ellenzéki lapnak, a Novaja Gazetának adott interjújában beszélt arról, hogyan teheti tönkre teljesen az orosz gazdaságot az Ukrajna ellen indított háborúja – írta a Telex.

Movcsan szerint hosszú távon komoly gazdasági és társadalmi következményei lehetnek az Oroszország ellen bevezetett nemzetközi szankcióknak. A közgazdász szerint nem rövid távon lesz majd érezhető a szankciók hatása. Az olajbevétel kiesése például nem okoz majd olyan nagy fájdalmat Oroszországnak, mint amire sokan számítanak.

Az igazán nagy veszélyt a technológiai kapcsolatok hiánya okozza majd, ami évtizedekre veti vissza az orosz gazdaságot, amiben hamarosan problémák sora fog jelentkezni – jelentette ki Movcsan, aki szerint nem lesz fejlődés és innováció az országban, az üzemekben pedig az importált alkatrészek nélkül nem tudnak termelni, ha meghibásodik egy gépsor.

A hadiiparban például a nyugati technológia hiányában Oroszország nem tud modern fegyvereket előállítani, míg az autóiparban csak egyszerűsített Nivák lesznek, ABS és légzsákok nélkül, régi fékekkel és kézi váltóval. A közgazdász egy bútoripari példát is hozott, ami szerint az oroszoknak hiába áll rendelkezésére rengeteg fa, amiből bútorokat tudnak készíteni, modern zsanérokat és kilincseket már nem tudnak gyártani, mert azok készítését az elmúlt évtizedekben nem tanulták meg.

Movcsan kijelentette: gazdasági szempontokat figyelembe véve Oroszország ezt a háborút nem nyerheti meg, csak befejezheti valamilyen ürüggyel. Elmondása szerint százmilliárd dolláros összeget emésztene fel Ukrajna elfoglalása és az elfoglalt területeket megtartása, ahol „40 millió Oroszország-gyűlölő polgárt” kell ellenőrzés alatt tartani.

A közgazdász hozzátette:

Oroszország egyetlen feladata Ukrajnában az, hogy elérjen valamit, amit győzelemként adhat el saját választóinak.

Nyitókép: Üres polcok egy moszkvai szupermarketben 2022. március 23-án. Fotó: Vlad Karkov/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#oroszország#Gazdaság#szankciók

Címlapról ajánljuk