Külföld

Hollywoodi sztárok körül is megfordult Biden új budapesti nagykövete

rtl.hurtl.hu

2022. május 14. 10:27

David Pressman ügyvezető igazgatóként segítette George és Amal Clooney alapítványát.

David Pressmant jelöli Joe Biden amerikai elnök a budapesti nagyköveti posztra — közölte pénteken este a Fehér Ház a Magyar Nemzet cikke szerint.

A 45 éves diplomata a New York-i Egyetemen végzett jogász, jelenleg a Jenner & Block New York-i ügyvédi iroda partnere, aki számos ponton kötődik az amerikai Demokrata Párthoz, valamint hollywoodi hírességekhez is. Így George és Amal Clooney alapítványának alapító ügyvezető igazgatója is volt.

Emberjogi tanácsadóként dolgozott Madeleine Albright egykori külügyminiszter mellett, később szerepet kapott a belbiztonsági minisztérium felsővezetésében. Barack Obama elnöksége alatt, 2014 és 2017 között nagyköveti szinten képviselte országát az ENSZ-ben, megbízatása Donald Trump beiktatása napján szűnt meg. Pressman számos emberjogi kérdésnek, így a homoszexuálisok jogegyenlőségének is szószólója, az LMBTQ-közösség elismertetéséért küzdő munkacsoportot is vezette az amerikai külügyben. 

A lap szerint a diplomata várhatóan a következő hónapokban kezdheti meg munkáját Budapesten a szenátusi jóváhagyása után. Jelenleg Marc Dillard ügyvivő látja el Budapesten az Egyesült Államok képviseletét.

Nyitókép: Paul Morigi / Getty Images

#Külföld#nagykövet#joe biden#george clooney#amal clooney

Címlapról ajánljuk