külföld

Kim Dzsongun katasztrófának nevezte az Észak-Koreát sújtó járványt

rtl.hurtl.hu

2022. május 14. 8:46

Az ország korábban visszautasította az ingyenesen felajánlott, koronavírus elleni oltóanyagokat.

Az Észak-Koreában gyorsan terjedő koronavírus-járvány „nagy katasztrófa” az ország számára – mondta Kim Dzsongun az észak-koreai állami média beszámolója szerint.

A BBC a közlés alapján arról ír, hogy Kim Dzsongun szombaton teljes körű harcra szólított fel a vírus terjedésének megfékezésére. Az észak-koreai vezető azután szólalt meg, hogy csütörtökön helyi tisztviselők bejelentették az első megerősített eseteket – bár a szakértők úgy vélik, hogy a vírus valószínűleg már egy ideje jelen lehet az országban.

A csütörtöki, példátlan bejelentés kétéves hallgatást tört meg, Észak-Korea ugyanis korábban azt állította, hogy határai között nem jelent meg a koronavírus. Az ország tavaly visszautasította a nemzetközi közösség több millió AstraZeneca és kínai gyártmányú oltóanyag szállítására vonatkozó ajánlatát. Ehelyett azt állították, hogy ellenőrzésük alatt tartják a koronavírus terjedését azzal, hogy 2020 januárjában lezárták határaikat.

Az új koronavírus-szabályokat felvázoló csütörtöki megbeszélésen Kim Dzsongunt először látták arcmaszkban a televízióban. A vezető elrendelte a „maximális vészhelyzeti” vírusellenőrzést, amely a jelek szerint magában foglalta a helyi lezárásokat és a munkahelyi gyülekezés korlátozását. Dél-Korea a csütörtöki bejelentést követően humanitárius segélyt ajánlott fel, de Phenjan erre még nem válaszolt.

Félő, hogy egy komoly járványnak súlyos következményei lehetnek Észak-Koreában. Az ország 25 millió fős lakossága sérülékeny az oltási program hiánya és a rossz egészségügyi rendszer miatt.

Szombaton az állami média arról számolt be, hogy az elmúlt hetekben félmillió megmagyarázhatatlan lázas esetet regisztráltak. Az ország korlátozott tesztelési lehetőségekkel rendelkezik, így a legtöbb koronavírus-esetet nem erősíthették meg.

Ez a szám jelentős növekedést mutat a pénteken és csütörtökön közölt adatokhoz képest, ami egyfajta jelzést adhat a járvány terjedéséről.

A rosszindulatú járvány terjedése a [legnagyobb] országunkat sújtó zűrzavar az alapítás óta

 – idézte a vezetőt a KCNA állami hírügynökség.

A válságos helyzet mögött a bürokratikus és orvosi inkompetenciákat említette okként, és azt javasolta: vonják le a tanulságokat az olyan országok válaszából, mint a szomszédos Kína.

Az állami média jelentése szerint április óta 27 ember halt meg lázas megbetegedésekben, azonban azt nem közölték, hogy az érintettek koronavírustesztje pozitív lett-e. Egyetlen, Phenjanban regisztrált halálesetnél tudatták, hogy az áldozat a koronavírus omikron-variánsában szenvedett.

Nyitókép: Woohae Cho / Bloomberg / Getty Images

 

 

Címlapról ajánljuk