Külföld

Havi három nap szabadságot adnának a nőknek a menstruáció miatt egy EU-tagállamban

rtl.hurtl.hu

2022. május 13. 13:02

Spanyolország lehet az első olyan európai ország, ahol a nők többnapos extra szabadságot vehetnek ki emiatt. Ráadásul valószínűleg áfamentessé is teszik a menstruációs tisztasági termékeket.

Európán kívül már több országban elérhető a nők számára, hogy menstruációjuk idején felmentést kapjanak a munkavégzés alól. Japánban, ahol egyébként gyerekcipőben járnak a nők jogai, 1947-ben vezették be ezt a szabályozást, de Dél-Koreában és Indonéziában is élhetnek már ezzel a női munkavállalók. Ezekhez az országokhoz csatlakozhat hamarosan Spanyolország is.

Egyes tanulmányok azt becsülik, hogy a nők 60-90 százalékának nemcsak enyhe kényelmetlenséget okoz a havi menzesz, hanem komoly fájdalommal, olykor lázzal jár. Ennek fényében merül fel, hogy ezekre a napokra kimenőt kapjanak a nők, hiszen ha valamilyen betegség okoz ilyen jellegű tüneteket, akkor is betegszabadságra jogosult az illető.

 A törvényjavaslatot benyújtó Ángela Rodríguez, az esélyegyenlőségért és a nemi erőszak elleni küzdelemért felelős államtitkár felhívta a figyelmet arra is, hogy a menstruációs szegénység erősen jelen van az országban. A téma erősen tabusított, sokan szégyellik, ezért nem beszélnek róla, de az országban a nők 25 százaléka képtelen az általa preferált higiéniai termékeket megvásárolni, mert nincs rá pénze. Így a termékek áfamentességéről is szó van a tervezetben, amely az iskolákat is arra kötelezné, hogy biztosítsanak egészségügyi betétet a rászoruló lányoknak – ez utóbbi reformot néhány éve Új-Zélandon is bevezették.

Spanyolországban továbbá folyamatban van az abortusz hozzáférhetőségének kiszélesítése is. Tervek szerint a 16-17 évesek akár szülői hozzájárulás nélkül is kérvényezhetik majd a beavatkozást.

A spanyol kormány jövő kedden, május 17-én dönt majd az egészségügyi intézkedéseket érintő javaslatokról.

Borítókép:  martin-dm/Gettyimages

 

#Külföld#menstruáció#nők#spanyolország#szabadság#tampon#tisztasági betét

Címlapról ajánljuk