Külföld

Egy horvát étteremben nem szolgálják ki a magyar vendégeket

Dévai LászlóDévai László

2022. május 13. 16:07

Van, aki még mindig ennyire haragszik a „magyar tengerezés” miatt.

A 24.hu vette észre, hogy a dél-horvátországi Peljesac-félszigeten található Trpnaj egyik halétterme egy feliratot helyezett ki a bejárat elé, miszerint a magyarokat nem szolgálják ki, és a tengerüknél sem látják őket szívesen. Szó szerint: „magyarokat nem szolgálunk ki, nem látunk szívesen a tengereteknél”.

A horvátokat az dühítette fel, hogy Orbán Viktor miniszterelnök múlt pénteken a Kossuth Rádióban arról beszélt, Magyarországnak is lenne tengere, csak elvették tőlünk. Orbán az olajembargóról azt mondta, hogy az felér a magyar gazdaságra ledobott atombombával. Orbán szerint akinek van tengere, és vannak tengeri kikötői, az hajókon tud szállítani olajat a világ bármely pontjáról, de vannak országok, amelyeknek nincsenek tengerei.

Nekünk is lenne, ha nem vették volna el őket, de nincsenek jelen pillanatban.

– mondta a miniszterelnök.

A tengeres megjegyzés miatt a horvát külügyminisztérium behívatta a zágrábi magyar nagykövetet. Közölték: szerintük az ilyen kijelentések rontják a két ország baráti viszonyát, Horvátország elítéli a magyar miniszterelnök kijelentését, elítél minden területi követelést a szomszédos államokkal szemben. A vitába a horvát állami levéltár is bekapcsolódott, mondván: Magyarországnak soha nem is volt tengere, Horvátország ugyanis nem volt Magyarország része, csak perszonálunióban működött a magyarokkal.

Nyitókép: @tuna_bar_trpanj / Instagram

#Külföld#horvátország#magyarország#orbán viktor#tenger#magyar tenger

Címlapról ajánljuk