Külföld

A Horvát Állami Levéltár szerint Magyarországnak sosem volt tengeri kijárata

rtl.hurtl.hu

2022. május 11. 19:42

Orbán Viktor miniszterelnök kijelentése a magyar tengeri kijárat elvesztéséről felébresztette a horvát nacionalizmust.

Nagy hullámokat kavart Horvátországban Orbán Viktor miniszterelnök múlt pénteki kijelentése, amelyben többek között azzal indokolta, Magyarország miért nem támogatja az Európai Unió tervezett orosz olajembargóját, hogy elvették a tengereinket – így csak csővezetékeken érkezhet hozzánk olaj, méghozzá Oroszországból.

Csakhogy a történelmi Magyarország tengerparti területei az 1920-as trianoni békeszerződés előtt egyet jelentettek a mai Horvátország területével.

A horvát történelemfelfogás szerint azonban Horvátország soha nem volt Magyarország része, hanem 1091, azaz Szent László magyar király hódítása óta perszonálunióban volt hazánkkal, azaz közös volt az uralkodó személye. Ráadásul Horvátország viszonylagos autonómiát is élvezett, az 1868-as magyar-horvát kiegyezés után pedig saját törvényhozása is volt.

Erre a különállásra hivatkozva szállt be most a diskurzusba a Horvát Állami Levéltár. A Telex által észrevett Facebook-bejegyzésben nem kevesebbet állítanak, mint hogy 

Magyarország tengerét senki nem vehette el, hiszen nem is volt neki soha.

A levéltár érvelésének alapja, hogy a már említett 1868-as magyar-horvát kiegyezés nem tisztázta Fiume, azaz Rijeka kikötőjének helyzetét. Bár a mai Horvátország területén léteztek más kikötővárosok is a Magyar Királyság fennhatósága alatt 1091 és 1920 között (például Raguza, a mai Dubrovnik, amelyet 1358-ban hódított el Nagy Lajos magyar király Velencétől), a Horvát Állami Levéltár valamiért kizárólag Rijekával azonosítja a magyar tengeri kijáratot.

A magyar és a horvát parlament végül nem tudott megegyezni Rijeka fennhatóságáról, ezért a levéltár szerint egy közös kormányzó irányítása alatt állt a terület. Más források szerint  a király, vagyis Ferenc József döntése nyomán a helyzet rendezéséig Rijekát és járását egy közös vezetőség irányította, de a terület nem tartozott jogilag Magyarországhoz. Ez a helyzet maradt fenn az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlásáig.


Nyitókép: Rijeka városa / Getty Images

#Külföld#horvátország#tenger#orbán viktor

Címlapról ajánljuk