Külföld

Videón, ahogy izraeli rohamrendőrök ütik az al-Dzsazíra-újságíró koporsóját vivő embereket

Dévai LászlóDévai László

2022. május 13. 16:21

Abu Aklát az izraeli biztonsági erők lőhették arcon.

A palesztin egészségügyi minisztérium május 11-én közölte, hogy Abu Akla újságírót Dzseninben lövés érte. Az al-Dzsazíra katari hírtelevízió ismert munkatársát rögtön kórházba szállították, azonban a nő sérülései olyan súlyosak voltak, hogy nem tudták megmenteni az életét. 

A katari székhelyű al-Dzsazíra közölte: az 51 éves újságírójukat az izraeli biztonsági erők „hidegvérrel” meggyilkolták.

A vádakra az izraeli hadsereg is reagált, bejelentették: vizsgálatot indítanak az ügyben, ugyanakkor rögtön megjegyezték, hogy „palesztin fegyveresek” állhatnak az eset mögött. Jair Lapid izraeli külügyminiszter „szomorúnak” nevezte az újságíró halálát, és felajánlotta, hogy közös vizsgálatot indítanak a palesztin hatóságokkal.

A katari külügyminiszter-helyettes, Lolwah al-Khater szerint Abu Akla sajtómellényt és sisakot viselt, mikor arcon lőtték.

A Vice azt írja, hogy pénteken Jeruzsálem keleti részén az izraeli rohamrendőrök rajtaütöttek a gyászmeneten, amely a nő koporsóját vitte. Gumibottal ütötték a gyászolókat. Az összecsapásról videó is készült:

A felvételen látszik, hogy a rendőrök ütlegelése miatt az emberek majdnem elejtik az újságíró koporsóját.

Nyitókép: Nedal Eshtayah / Anadolu Agency / Getty Images

#Külföld#izrael#al-dzsazíra#gyász#rohamrendőrök#abu akla#palesztinok

Címlapról ajánljuk