Külföld

Meghalt az al-Dzsazíra egyik legismertebb újságírója, Katar szerint hidegvérrel arcon lőtték őt az izraeli biztonsági erők

rtl.hurtl.hu

2022. május 11. 9:10

Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy vizsgálatot indít az ügyben, és nem zárták ki, hogy Abu Aklát „palesztin fegyveresek találták el”.

Államilag támogatott terrorizmusnak nevezte szerdán a katari külügyminisztérium Sirín Abu Akla, az al-Dzsazíra katari hírtelevízió egyik legismertebb tudósítójának lelövését – írta a BBC.

A palesztin egészségügyi minisztérium azt közölte, Abu Aklát Dzseninben lőtték meg, a nőt azonnal kórházba szállították, ahol azonban nem tudták megmenteni az életét. 

A katari székhelyű hírtelevízió weboldalán leszögezték: 51 éves munkatársukat az izraeli biztonsági erők „hidegvérrel” meggyilkolták.

Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy vizsgálatot indít az ügyben, és nem zárták ki, hogy Abu Aklát „palesztin fegyveresek találták el”.

Jair Lapid izraeli külügyminiszter „szomorúnak” nevezte az újságíró halálát, és felajánlotta, hogy közös vizsgálatot indítanak a Palesztin Hatósággal.

Lolwah al-Khater katari külügyminiszter-helyettes azt mondta, hogy Abu Aklát sajtómellényben és sisakban arcon lőtték. Az újságíró kiemelkedő alakja volt a csatornának, 15 éve tudósított az izraeli-palesztin konfliktusról.

Nyitókép: Újságírók gyászolják Abu Aklát, az al-Dzsazíra televíziós csatorna riporternőjét – Fotó: Nedal Eshtayah/Anadolu Agency/Getty Images

#Külföld#al-dzsazíra#izrael#katar#sirín abu akla

Címlapról ajánljuk