Külföld

Reptéri mosdóban csábító szenátor, dudorodó alsónadrág, száz szeretőt tartó pártfőtitkár – politikai szexbotrányok a világ körül

Ignácz PéterIgnácz Péter

2022. május 12. 10:04

Kínos videó került elő egy keresztény értékeket hirdető amerikai képviselőről, ahogy egy másik férfival bújik ágyba egy hotelszobában. A szexbotrány egyidős az amerikai politikával, de még a konzervatív Kínában is akad sikamlós eset.

Keresztény erkölcs. Kompromisszum nélküli férfiasság. A hagyományos értékek tisztelete. A 26 éves republikánus képviselő, Madison Cawthorn saját elmondása szerint ezek vezérlik az életét. A politikus ezt aláhúzta azzal, hogy április elején arra panaszkodott: Washingtonban többször is orgiákra akarták elhívni a kollégái, akiket elmondása szerint többször is látott, ahogy kemény drogokat használnak.

Az észak-karolinai politikust most mégis botrányok övezik, és magyarázkodni kénytelen, miután több szexuális tartalmú felvétel is nyilvánosságra került róla.

A Politico című amerikai lap áprilisban olyan fényképeket tett közzé róla, amin női fehérneműkben látható egy buliban. Aztán jött egy videó, amit a Daily Mail hozott először nyilvánosságra, és azt lehet látni rajta, ahogy egy kongresszusi munkatársával ül egy autóban, és arról beszélgetnek, hogyan szeretnék megérinteni egymás meztelen testét. Majd munkatársa Cawthorn lába közé nyúl.

Egy másik, a közösségi oldalakon terjedő felvételen Cawthornt pucéran látni egy hotelszoba ágyában, egy másik férfival. Majd a képviselő maga alá gyűri a paplan alatt lévő férfit, és közösülést imitáló csípőmozdulatokat tesz.

A videót egy ellene küzdő politikai szervezet hozta nyilvánosságra, közölve, hogy a képviselő egyik volt támogatójától kapták meg. Cawthorn erre reagálva megerősítette, hogy ő látható a felvételen, de szerinte csak annyi történt, hogy egy barátjával „marhultak” és „viccelődtek”. Hozzátette, hogy ezek nem állítják meg harcát a züllött washingtoni politikai élet ellen.

Egyelőre nem tudni, hogy milyen hatása lesz a botránynak a fiatal konzervatív politikai pályafutására, a válaszhoz egy májusi előválasztás fog közelebb vinni. Mindenesetre az Egyesült Államokban nem az övé lenne az első eset, amikor egy szexbotrány teszi tönkre valaki karrierjét.

A szexbotrányok őshazája

Az Egyesült Államok politikai története egyben a szexbotrányok története is. Az ország megalapítása óta amerikai elnökök, szenátorok és képviselők soráról derült ki, hogy szeretőt tartott, és házasságon kívül születtek gyermekei. A szexbotrányok azonban a huszadik század második felében kezdtek el igazán terjedni, jó pár igazán emlékezetes esettel színesítve az amerikai politika történetét.

A legemlékezetesebb sztori természetesen Bill Clintoné volt, akinek elnökként viszonya volt Monica Lewinsky gyakornokkal – az elnök dolgozószobájának számító Ovális Irodára ekkortól kezdve hivatkoztak úgy, mint az Orális Iroda. A demokrata elnököt politikai ellenfelei a félrelépés miatt megpróbálták eltávolítani az elnöki székből, de végül nem jártak sikerrel, és később több felháborodott republikánus politikusról is kiderült, hogy szintén megcsalták feleségeiket.

Szenátor a reptéri mosdóban

Aztán ott volt a melegellenesként ismertté vált republikánus szenátor, Larry Craig, akit 2007-ben egy reptéri férfi vécében tartóztattak le közerkölcssértés miatt. 

A keresztény erkölcsöket és a család szentségét hirdető politikus a mellette lévő fülkében lévő embert próbálta meg rávenni a szexre, a két helyiséget elválasztó fal alatti résen át jelezve, hogy kapható egy kis kalandra.

Craig ezután kénytelen volt a tévékamerák között kijelenteni, hogy „nem vagyok meleg, és soha nem voltam meleg”, amit kevesen hittek el, miután előtte és utána is több beszámoló is napvilágot látott arról, hogy férfiakkal folytatott szexuális viszonyt, egyebek mellett egy washingtoni vasútállomáson. A veterán szenátor politikai karrierje ezzel véget is ért.

 Larry Craig. Fotó: Alex Wong /Getty Images

„Túrázni” volt

Az amerikai sajtónak és az amerikai humoristáknak egyaránt bőséges muníciót adott 2009-ben Dél-Karolina kormányzója, Mark Sanford, akiről majdnem egy héten át senki sem tudta, hogy merre található – még felesége sem.

Pár nappal „eltűnése” után szóvivője azt közölte a sajtóval, hogy a kormányzó „az Appalache-ösvényen túrázik”. Sanford azonban valójában nem az Egyesült Államok keleti részén található Appalache-hegység híres túraútvonalát járta, hanem végig Argentínában volt, a szeretőjénél.

Ez csak akkor derült ki, amikor hazatért, és egy sajtótájékoztatón bevallott mindent. Házassága nem élte túl az esetet, politikai karrierje azonban igen: kormányzói posztjáról nem kellett lemondania, és később többször is képviselőnek választották. Az „Appalache-ösvényen túrázni” azonban azóta az amerikai politikai szótár szerves részévé vált, és egyenlő azzal, ha valaki a szeretőjét látogatja meg.

Videós szexbotrány, szex nélkül

Ahhoz képest, hogy milyen színes és szerteágazó szexuális élete van az amerikai politikusoknak, a szexvideós botrányok szinte teljesen elkerülték őket. Egészen 2014-ig kellett várni egyre, és az végül meglehetősen visszafogottra sikeredett.

A felvételen Louisiana állam egyik akkori képviselője, Vance McAllister látható, ahogy „majdnem fél percen át” csókolózik egyik munkatársnőjével az irodájában. A jelenetet egy biztonsági kamera rögzítette, és egy helyi lap hozta nyilvánosságra.

Vance McAllister. Fotó: By Bill Clark/CQ Roll Call/GettyImages

Az ötgyermekes, házas republikánus politikus a párt értékeinek megfelelően odaadó keresztény hívőként jellemezte magát, és olyan embernek, akinek a családja a legfontosabb. A „csókolózó képviselőként” ismertté vált McAllister nem mondott le, de a következő választását már elveszítette.

Dudorodó alsónadrág

Ennél sokkal sikamlósabb volt egy fénykép, amit Anthony Weiner demokrata képviselő küldött a Twitteren egy 21 éves nőnek, és ami utána nyilvánosságra került.

Azon ugyanis a politikus alsónadrágja volt látható, ami félreérthetetlenül kidudorodott.

Anthony Weiner. Fotó: Mario Tama / Getty Images

A nős politikus – felesége Hillary Clinton legismertebb tanácsadója, Huma Abedin volt, esküvőjükön a Clinton házaspár is részt vett – felfelé ívelő politikai karrierjét megakasztotta a 2011-es eset, és karrierje végleg megsemmisült, miután más nőknek küldött szexuális tartalmú fotói is nyilvánosságra kerültek. Végül börtönbüntetésre ítélték, mert egy 15 éves lánynak is küldött ilyen üzeneteket.

Száz szerető, semmi videó

A kínai politikai életben, különösen a felsőbb körökben két dolog megszokott: a korrupció és a szeretők. Egy 2016-os kínai kormányjelentés szerint mindössze három év alatt egymillió tisztségviselőt büntettek meg korrupció miatt, egy 2007-es kormányzati jelentés pedig arról számolt be, hogy a vesztegetési botrányba keveredett magas rangú tisztségviselők 90 százaléka szeretőt is tartott.

Sok esetben nem is csak egyet. Liu Csecsün egykori vasútügyi miniszternek például 18 szeretője volt, ami azonban eltörpül Csungking egykori pártfőtitkára, Po Hszilaj mellett, aki a sajtóban megjelent hírek szerint több mint száz szeretőt tartott, akik között híres televíziós műsorvezetők és ismert színésznők is voltak.

Politikusi szexbotrányok azonban szinte alig történnek Kínában, arra pedig csak egy példa ismert, hogy egy politikusról szexvideó kerüljön nyilvánosságra. Az eset 2012-ben történt, amikor egy kínai oknyomozó újságíró közzétett egy videót, amin Csungking város egyik pártvezetője, Lej Csengfu látható egy hotelszobában, egy 18 éves lánnyal.

Po Hszilaj egy 2011-es felvételen. Fotó: Feng Li / Bloomberg via Getty Images

Az esetet teljesen átszőtte a korrupció. A felvételt egy rejtett kamerával készítette a lány egy ingatlanokkal foglalkozó vállalkozó megbízásából, aki arra használta a videót, hogy megzsarolja vele Lejt. A vállalkozót akkor elítélték, de az eset nem került nyilvánosságra, mert a helyi rendőrség megvédte a politikust.

A videó a rendőrségnél maradt, ahonnan végül öt évre rá szivárogtatták ki egy újságírónak, akinek elmondása szerint több nagy hatalmú helyi pártvezetőről is voltak ilyen felvételek. A kínai hatóságok végül 11 embert bocsájtottak el, mert a zsarolók áldozatául estek.

A ritka francia eset

A franciák híresek arról, hogy csak megvonják a vállukat, ha egy politikusról kiderül, hogy félrelépett. A megengedőbb mentalitás miatt az amerikai politikai életben megszokottnak számító szexbotrányok nagyrészt ismeretlenek az országban, elég csak Francois Mitterand francia elnökre gondolni, akiről nyílt titoknak számított, hogy van egy második családja is.

Franciaországban egészen 2020-ig kellett várni arra, hogy egy magas rangú politikus szexbotrány áldozatává váljon. A párizsi polgármesteri címért versenybe szállt egykori kormányszóvivő, Benjamin Griveaux vesztét egy szexvideó okozta, amit egy Franciaországban menedéket kapott orosz művész és aktivista hozott nyilvánosságra.

A videót egy nőnek küldte, aki nem a felesége volt, és az látszott rajta, ahogy maszturbál. Mint kiderült, több hasonló fotót is küldtek egymásnak.

Griveaux a „Le Sextape” botrány hatására kiszállt a választási küzdelemből aminek megnyerésére a közvélemény-kutatások adatai szerint amúgy sem lett volna esélye.

Benjamin Griveaux. Fotó:  Aurelien Meunier/Getty Images

Szexvideós botrány másként Grúziában

Két ellenzéki politikusnő, ahogy éppen nem a férjével szexel. Erről készült videók kezdtek el terjedni 2016 tavaszán Grúziában, de az esetnek egészen más hatása volt a közvéleményre, mint arra általában számítani lehet. 

A közvélemény ugyanis a két politikus mellé állt, és amit az emberek elítéltek, az nem a félrelépés volt, hanem az arról készült videók nyilvánosságra kerülése. Még tüntetéseket is tartottak a két politikus mellett, , amelyeken többek között azt skandálták, hogy 

a szex nem bűncselekmény.

Az eddigi legnagyobb vihart kavart magyarországi politikai szexbotrány kétségkívül Borkai Zsolt adriai origája volt:

 

Nyitókép: Madison Cawthorn az amerikai kongresszus épületében. Fotó: Tom Williams / CQ-Roll Call, Inc via Getty Images

#Külföld#politikus#szex#szexbotrány#Videó#egyesült államok#franciaország#grúzia#kína#ma#Életmód#Bulvár#bill clinton

Címlapról ajánljuk