Külföld

Észak-Korea rakétakísérlettel reagált arra, hogy az országban hivatalosan is megjelent a koronavírus

rtl.hurtl.hu

2022. május 12. 18:41

A fokozott vírusellenes lépések ellenére valószínűleg folytatódik a fegyverprogram, ezzel akarják javítani a közhangulatot és növelni a Kim Dzsongun iránti hűséget.

Néhány órával azután, hogy az észak-koreai vezetés hivatalosan is elismerte, megjelent az országban a koronavírus, három rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát lőttek ki a tenger felé – írta az AP.

A rakéták az Észak-Korea keleti partja melletti tengerbe csapódtak be.

Észak-Korea csütörtökig tagadta, hogy az országon belül megjelent volna a koronavírus, 

a nyilvános beismerés azt mutathatja, hogy az országban már különösen súlyos a járványhelyzet.

Ha tényleg csak most érkezett meg a vírus az országba, akkor is nagy lehet a baj: az ország 25 milliós lakossága egyáltalán nincs beoltva, az egészségügyi rendszer pedig elég döcögősen működik. Észak-Korea azokat a vakcinákat sem fogadta el, amelyeket az ENSZ Covax nevű programjában ajánlottak nekik. 

Egyes megfigyelők szerint a fokozott vírusellenes lépések ellenére Észak-Korea valószínűleg tovább akarja építeni arzenálját, így akarja ugyanis javítani a közhangulatot és növelni a Kim-vezetés iránti hűséget.

A csütörtöki rakétakilövések voltak az elsők azóta, hogy kedden beiktatták a dél-koreai elnököt, Jun Szuk Jolt.

A csütörtöki rakétaindítások csak erődemonstrációnak tűnnek, miután a Kim-rezsim nyilvánosan elismerte a koronavírus-járványt

– mondta Leif-Eric Easley, a szöuli Ewha Egyetem professzora.

A közelmúltban tesztelt észak-koreai fegyverek között számos olyan nukleáris fegyver is szerepelt, amelyek elérhetik akár Dél-Koreát, Japánt vagy az Egyesült Államokat is. Vannak arra utaló jelek is, hogy Észak-Korea öt év kihagyás után nukleáris tesztet is végrehajtana egy északkeleti kísérleti területen.

A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által közreadott kép rakétahordozó katonai járművekről a Koreai Néphadsereg megalapításának 90. évfordulója alkalmából tartott díszszemlén Phenjanban április 25-én – Fotó: MTI/EPA/KCNA/KCNA

#Külföld#koronavírus#észak-korea#dél-korea#rakétakísérlet

Címlapról ajánljuk