külföld

Elnöki engedéllyel mehet Csehország 103 állampolgára Ukrajnába az oroszokkal harcolni

rtl.hurtl.hu

2022. május 11. 20:30

Csehországban jelenleg hatályos törvény tiltja a külföldi hadseregekben történő szolgálatot. A most jelentkezők kérelmeit egyedileg bírálják el.

Milos Zeman államfő engedélyezte 103 cseh állampolgár belépését az ukrán fegyveres erők kötelékébe – jelentette be Jirí Ovcácek elnöki szóvivő szerdán a Twitteren. Az államfő döntését Petr Fiala kormányfőnek is alá kell még írnia.

Az államfő és a kormányfő még március elején megállapodott, hogy azok a cseh állampolgárok, akik Ukrajnába mennek az orosz hadsereg ellen harcolni, büntetlenséggel számolhatnak.

Csehországban jelenleg hatályos törvény tiltja a külföldi hadseregekben történő szolgálatot, erre csak az államfő mint a hadsereg főparancsnoka adhat külön és személyre szóló engedélyt.

Március elején mintegy 300 ilyen irányú kérvényt tartottak nyilván a cseh hivatalok, a védelmi tárca szerint azóta ez mintegy négyszázra emelkedett. Milos Zeman a kormányfővel egyeztetve úgy döntött, hogy egyéni engedélyeket ad ki minden Ukrajnában harcolni akaró cseh állampolgárnak. A kérvényeket előzőleg a védelmi és a belügyi tárca is megvizsgálja.

Eddig 103 kérvényt véglegesített és adott ki az elnöki hivatal. Jirí Ovcácek szerint Zeman azért változtatta meg korábbi álláspontját, mert minden formában támogatni akarja az orosz agresszió ellen harcoló Ukrajnát. Korábban ugyanis az államfő sem akart egyéni engedélyeket kiadni.

A világ számos országából, Csehország mellett az Egyesült Államokból, Nagy-Britanniából és Horvátországból is érkeztek önkéntesek az ukrán hadseregbe. Az orosz kormány részéről azonban olyan jelzéseket adtak, hogy nem tekintik hadifogolynak, csupán bűnözőknek az Ukrajnában elfogott külföldi önkénteseket, akikre nem vonatkoznak a genfi egyezmények.

Nyitókép: Prágai tüntetés és koncert Ukrajna támogatásáért 2022. április 3-án. / Getty Images

#külföld#orosz-ukrán háború#csehország#önkéntesek#elnök

Címlapról ajánljuk