Külföld

Óvóhelyre kellett menekíteni az Európai Tanács elnökét Odesszában

rtl.hurtl.hu

2022. május 9. 16:07

Charles Michel látogatása idején érték újabb rakétatámadások a dél-ukrajnai várost.

Váratlan látogatást tett az Európai Tanács elnöke hétfőn Odesszában. Charles Michelnek meg kellett szakítania egy megbeszélést és óvóhelyre vonulnia, amikor újabb rakétatámadások érték a dél-ukrajnai várost – számolt be az AFP hírügynökség.

Az Európai Tanács elnöke Denisz Smihal ukrán miniszterelnökkel találkozott, a megbeszélésbe videokapcsolaton keresztül Volodimir Zelenszkij elnök is becsatlakozott. Megköszönte Charles Michelnek, hogy Ukrajnába látogatott a náci Németország legyőzésének évfordulóján. „Nagy örömömre szolgál, hogy az Európai Unió a legmagasabb szinten támogatja Ukrajnát azokban az idókben, amikor a nácizmus megnyilvánulásai sajnos léteznek és újjáélednek” – közölte.

A megbeszélések témája volt az ukrajnai kikötők felszabadítása. Az Ukrajnában megtermelt gabonát jelenleg vasúton és közúton romániai kikötőkbe szállítják. Charles Michel felhívta rá a figyelmet, hogy az, hogy az ukrán kikötőkben sok tonnányi gabona rekedt, nemcsak Ukrajna gazdaságát veszélyezteti, de a világ élelmiszer-ellátásának biztonságát is.

Nyitókép (archív): Maciej Luczniewski/NurPhoto via Getty Images

#Külföld#odessza#ukrajna#charles michel#európai tanács#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk