Külföld

Videó: öldöklő küzdelem zajlik az oroszok és az ukránok között a hírhedt Kígyó-szigetért

rtl.hurtl.hu

2022. május 8. 20:28

Vadászgépekkel és drónokkal bombázzák az ukránok az oroszok által a háború elején elfoglalt, apró szigetet a Fekete-tengeren, amely hatalmas stratégiai fontossággal bír.

Már az orosz-ukrán háború első napjaiban világhírűvé vált a hivatalosan Ukrajna fennhatósága alatt lévő, apró sziklasziget a Fekete-tengeren, közel a Duna-deltájához. Az oroszok megadási felszólítását visszautasító ukrán katona mondata („Orosz hadihajó, húzz a faszba!”) Ukrajna bátor helytállásának szimbólumává vált az orosz túlerővel szemben.

A Kígyó-sziget jelenleg óriási stratégiai jelentőséggel bír az oroszok számára. Egyrészt az ukránok, partról indított Neptun-típusú rakétái óriási veszélyt jelentenek az orosz hadihajók számára, amelyek az ukrán szárazföld felé indított cirkálórakétákkal (robotrepülőgépekkel) támadnák Ukrajna belső részeit. Eddig két erre alkalmas, nagy orosz hadihajó, a Moszkva cirkáló és a Makarov fregatt süllyedt el (utóbbi még meg nem erősített hírek szerint) ukrán rakétáktól, több száz kilométerre Ukrajna partjaitól.

Vagyis ha az oroszok képesek lennének rakétákat telepíteni az „elsüllyeszthetetlen” Kígyó-szigetre, azzal biztonságosan lőhetnék Ukrajna nyugati részét, ahol például a NATO-tagországoktól kapott fegyverszállítmányok haladnak keresztül a front felé. Ha légvédelmi rakétákat is telepítenek, akkor ellenőrízhetnék a Fekete-tenger nyugati része feletti légteret.

Másrészt a Kígyó-sziget légvédelmi rakétákkal fedezetet is nyújthatna az innen északkeleti irányban lévő, még ukrán kézen lévő Odessza városa felé tartó orosz partraszálló egységeknek, illetve a bázisukként is szolgálhatna. Továbbá innen (például helikopterekkel) az oroszok könnyebben küldhetnének erősítést például az ukránok hátában, Moldova és Ukrajna határán lévő orosz egységeknek, amelyek a nemzetközileg el nem ismert szakadár állam, Transznisztria „függetlenségét” védelmezik.

Nem véletlen tehát, hogy az oroszok folyamatosan próbálnak hajókkal és helikopterekkel katonákat és felszerelést juttatni a szigetre, az ukránok pedig folyamatosan próbálják ezt, minden erejükkel megakadályozni.

Május 2-án lett nyilvános az a felvétel, amelyen két orosz járőrhajót lő szét egy ukrán drón a Kígyó-szigetnél. A Twitteren pedig nemrég jelent meg két, éjszakai infrakamerával rögzített felvétel az ukránok támadásairól. Ezen az látható, ahogy két ukrán Szu-27-es vadászbombázó alacsonyan szállva dob bombákat a szigetre:

Ezen a felvételen pedig az látszik, ahogy egy leszállni készülő Mi-8-as orosz helikoptert semmisít meg egy ukrán drón.

A szigetért folytatott küzdelem mindkét félnek okoz veszteségeket. Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője vasárnap közölte, az orosz légvédelem az éjszaka folyamán két ukrán Szu-24-es bombázót és egy ukrán Mi-24-es helikoptert semmisített meg az orosz ellenőrzés alá került Kígyó-sziget felett. Konasenkov múlt pénteken este azt mondta, hogy a szigetnél lelőttek egy Szu-24-es és egy Szu-27-es vadászgépet, valamint három, ukrán deszantosokat szállító Mi-8-as helikoptert és két Bayraktar TB2 drónt, emellett pedig elsüllyesztették a Sztanyiszlav deszant-rohamnaszádot.

Ha az orosz állítások részben igazak, akkor az azt jelenti, hogy az ukránok megkísérelték visszafoglalni a Kígyó-szigetet, az oroszok pedig jelentős veszteségeket okoztak nekik.

Nyitókép: Twitter

#Külföld#orosz-ukrán háború#kígyó-sziget

Címlapról ajánljuk