Külföld

Úgy néz ki, hogy újabb, igen súlyos csapás érte az orosz flottát

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. május 6. 16:24

Állítólag az ukrán erők eltalálták a Makarov Admirális fregattot. Csakúgy mint a Moszkva rakétás cirkáló esetében, egyelőre csak megerősítetlen információk keringenek az újabb ukrán katonai sikerről.

Egy Neptun típusú, hajók ellen kifejlesztett rakétával eltalálták az orosz Fekete-tengeri Flotta Makarov Admirális nevű fregattját, amin tűz ütött ki – ettől a meg nem erősített hírtől hangosak pénteken az ukrajnai háborúval foglalkozó híroldalak, közösségi média posztok.

A hírről először az odesszai Dumszkaja híroldal számolt be. A lap szerint a Makarov Admirális súlyosan megrongálódott a rakétatámadásban, de egyelőre nem süllyedt el. A kifejezetten újnak számító, 2017-ben szolgálatba helyezett, Grigorovics-osztályú fregatt a Fekete-tengeren, a Kígyó-sziget térségében hajózott, írja a Dumszkaja.

A lap értesülései szerint a hajó feltételezett pozíciója körül repülőgépek köröznek, és az orosz megszállás alatt lévő Krími-félszigetről mentőhajók indultak az állítólagos támadás helyszínére.

A Dumszkaja közölt egy Sentinel Hub műholdas felvételt is, a Kígyó-sziget közelében észlelt tűzre utaló állítólagos jelekkel. Az ukrán védelmi erők déli parancsnoksága egyelőre nem erősítette meg a támadás hírét. Olekszij Honcsarenko ukrán parlamenti képviselő viszont Telegram csatornáján tényként számolt be a Makarovot ért találatról, azt írva, hogy még nem indult el a Moszkva cirkáló után, de a bajok megkezdődtek:


Hivatalos orosz vagy ukrán katonai forrásokból meg nem erősített hírrel kapcsolatban egyre több információmorzsa jelent, és jelenik meg folyamatosan. Az egyik ilyen, hogy megélénkült a Fekete-tenger keleti térségében a légitevékenység és a hajók mozgása is megsűrűsödött. A katonai repülőgépek mozgását figyelő ADS-B exchange térképén egy ideig jól látszott például, hogy egy amerikai drón körözött sokáig a Kígyó-szigettől délre:

Forrás: ADS-B Exchange

Nem sokkal cikkünk megjelenése előtt kapcsolták ki a gép jeladóját, így jelenleg nem követhető a mozgása. A tengeri hajóforgalmat figyelő myshiptracking.com oldalon így néz ki a terület:

Forrás.:myshiptracking.com

A Makarov admirális fregatt az orosz haditengerészet egyik legújabb hadihajója, eddig összesen három épült ebből a típusból. Többféle fegyvert képes hordozni, például Onyx, Kalibr vagy Cirkon cirkálórakétákkal lehet felfegyverezve, ezen kívül légvédelmi rakétái, torpedóvetői is vannak, valamint helikopter is le tud szállni a fedélzetén.


Amennyiben beigazolódnak a Makarov megtámadásáról szóló hírek, az újabb súlyos csapást jelent az orosz flottára, amely március 24-én a Berdjanszk partraszálló hajót, majd április 14-én zászlóshajóját, a Moszkva rakétás cirkálót  is elvesztette, ráadásul az ukrán erők sikeresn támadtak kisebb járőrhajókat is. A Makarov nem nagy hajó, de támadóképességét tekintve az orosz flotta egyik legmodernebb és legfontosabb hajója a térségben.

#Külföld#orosz-ukrán háború#haditechnika#orosz flotta#hajó#makarov admirális fregatt#ukrajna#oroszország#fekete-tengeri flotta#hadihajó#kígyó-sziget#ma

Címlapról ajánljuk