Külföld

Vegyi üzem telephelye lángolt Oroszországban

rtl.hurtl.hu

2022. május 6. 8:13

A dzserzsinszki gyár egykor a vegyifegyver-gyártás központja volt.

Újabb tűzesetek történtek Oroszországban, amik felvetik a szabotázs gyanúját.

A Daily Mail összefoglalója szerint hétfőn hárman haltak meg a Permi Lőporgyárban keletkezett hatalmas tűzben. Az üzemben Grad és Szmercs rakétasorozatvetőket készítenek, amiket az orosz erők Ukrajna ellen vetnek be. Egy szemtanú szerint az épület „levegőbe repült”, akik ki tudtak menekülni, azok égési sérüléseket szenvedtek. Egy 59, egy 43 és egy 36 éves nő vesztette életét.

Szerdán egy vasúti tartálykocsi kapott lángra a dzserzsinszki Kaprolaktam vegyi üzem telephelyén. Katherine Hersch történész-közgazdász-mérnök, aki a Twitterén követi a háború eseményeit, azt írja: a nyizsnij novgorodi térség lévő város ipari területén a felrobbant tartálykocsi mellett lévő vasúti kocsik is lángra kaptak. Egy nem túl nagy, 2000 négyzetméteres területet érintett a tűz, de erős füstje volt és csaknem száz tűzoltó dolgozott az oltásán.

Katherine Hersch megjegyzi, hogy Dzserzsinszk korábban az orosz vegyifegyver-gyártás központja volt. Arra nincs bizonyíték, hogy most is gyártanának vegyi fegyvereket, a várost viszont a világ legszennyezettebb helyei közt tartják számon: az üzem környékén a kóbor kutyák bundája is kékre színeződött.

#Külföld#oroszország#tűz#vegyi üzem#szabotázs#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk